Проектът "Сидеров" - друг ще го смени и толкоз

Новините

09-01-2014, 06:29

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няколко селекционирани кандидати вече загряват за мястото му, а медиите ще се погрижат за късата памет на обществото

Ти, Михаил Миков, министър на вътрешните работи, и ти, Сергей Станишев - за зла участ министър-председател на България, излезте тук и обяснете защо пребивате невинни граждани! Защото сте неокомунистическо управление и действате като при народната милиция, която пребиваше всеки несъгласен с режима. Заради всичко това вие трябва да подадете оставка!
Волен Сидеров през 2008 г.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров следва свой собствен сценарий, защото не иска да участва в този на Бойко Борисов, който разби и смачка партията му за благодарност, че правителството на ГЕРБ беше избрано с подкрепата на "Атака".
Лидерът на БСП Сергей Станишев през юни 2013 г.

След осем изпълнени с фашизоидни крясъци години от влизането му в българската политика и при третия му мандат в парламента от вторник политици, институции и медии възклицават: "Аууу, какво направи Волен Сидеров!". Поводът - държал се скандално по време на полет от Варна до София.

Обидно за читателите би трябвало да е изброяването на стотиците му подобни и дори "по-страшни" изпълнения през годините на бурната му кариера в политическия шоубизнес, отминати от институциите и същите медии с пренебрежение, ако не и мълчалива подкрепа.

Но чак сега прокуратурата реши, че е "извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", с една дума - държал се е хулигански, та му поиска имунитета.

Смехотворните в голяма степен реакции на "изненада" може би намекват за евентуалния залез на този конкретен политически конструкт, който вероятно ще бъде принесен в жертва на натиска, оказван от Брюксел върху сегашните управляващи. Само по себе си това жертвоприношение едва ли ще промени съществено ситуацията в страната, защото това няма да е краят на проекта, създал "случая Сидеров".

На резервната писта вече загряват няколко селекционирани кандидати да заемат мястото му на патерица или бухалка според случая на политическото задкулисие. Те са финансирани щедро, защото и проектът, гарантиращ оцеляването на статуквото, не е евтин.

В този смисъл лидерът на "Атака" едва ли ще си тръгне без подобаващо възнаграждение за "цялостно творчество", а ако все пак реши да слезе от сцената, предназначена за всекидневното отравяне на политическия и обществния живот в България, на нея ще се качат подготвените следващи играчи в полето на национализма и популизма.

Програмата им ще е банална колкото тази на Сидеров за изминалите осем години. Влезте в You Tube и ще намерите всичко (докато не го забранят в Наказателния кодекс). Когато му дойде времето - с ГЕРБ срещу БСП и ДПС, и когато му дойде времето - с БСП и ДПС срещу ГЕРБ, винаги в полза на фалшивото политическо равновесие, което олицетворяват.  А обичайният мизансцен са площади с плътен кордон от яки, облечени в черно момчета.

"Новият националист" Бареков например вече се движи по "опорните точки" на жанра, а медиите ще се погрижат за късата памет на обществото.