Ако в заведението се пуши, може да не плащате

Животът

09-01-2014, 10:23

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Най-страшното, което може да ви се случи, е да се наложи да изчакате полицията

Ако в заведението се пуши - не плащайте! Този съвет дава Александър Стойков, като цитира адвокатско мнение. Коментарът му е публикуван от член на групата "Сдружение на заведенията в България" във Фейсбук, където се е разразила истинска полемика по казуса. Ето и адвокатските мотиви: "Сделката в заведенията за обществено хранене, барове, ресторанти и т.н. се извършва на базата на "устен договор". Т.е. от влизането на клиента, заведението вече си е поставило условията за пространство, седящи места, обслужване, асортимент и др. (Тук забраната за пушене не само е условие, тя е законово изискване, т.е. е задължително условие) Клиентът поставя условия, като си казва поръчката "може ли едно кафе".

Уговорките са направени. Ако в даден момент заведението наруши договорените условия, потребителят има пълното право да откаже да изпълни ангажиментите си. Единствено СЪДЪТ има право да се разпорежда кой е крив и кой не е. Заведението може учтиво да ви помоли да изчакате за да извикат полиция, тъй като нямат право да ви искат личен документ. Вие ако решите, можете да изчакате полицаите, чиято единствена функция ще бъде да запишат данните ви, които да се ползват при евентуален съдебен иск от страна на заведението. Където, вие можете да призовете полицаите и други свидетели, за да свидетелстват, че заведението е нарушило договора. Шансът да мине делото е много малък. Друг е въпросът, дали заведението въобще ще повдигне въпроса."

Най-сдържаните коментари под поста са, че авторът на идеята е нагъл и психопат. "Това разделение и омраза ще ни досъсипе, дали ще има край и всеки да живее така както намери за добре, да реши дали да мре здрав или болен", пише под поста член на групата. "Вчера или оня ден по всички телевизии показваха данни за увеличаване на пушачите, въпреки строгите забрани. Забраните водят само до това. Дали нарочно не забраняват цигарите, за да се печели повече от контрабанда. Пък и младите хора ще пропушат по-лесно, когато е забранено", добавя друг в дискусията.