Местят трихлоретана на Банев

Комисията за бедствия и аварии ще плати операцията за обезопасяването на отровата в "Полимери" Девня

От днес е в сила обявеното бедствено положение в предприятието в Девня. Конкретният повод са мерките, които ще се предприемат заради поредния теч на трихлоетан в края на миналата година.

Днес започва преместването на опасното вещество в здрава цистерна.
След първоначалното зацикляне на прехвърлянето и последвалото бедствено положение, вече има осигурен достъп и условия за източването на отровния химикал от пробитата цистерна.

Предприятието е обявено във фалит през 2012 година и оттогава масово се режат инсталации. Освен това то редовно е и обект на "ловци" на старо желязо. Така съхранението на токсичните и взривооопасни отпадъци там стана изключително опасно.

Липсата на интерес от страна на държавата какво се случва в завода е довела до опасността целият район да хвръкне във въздуха и да отрови атмосферата не само в Девня, но и във Варна.

Няколко милиона лева били необходими за прехвърлянето на химикалите в Румъния, където да бъдат унищожени, като за тази цел трябва да бъде обявена държавна поръчка.

Сегашното прехвърляне от пробитата в здрава цистерна на трихлоретана ще струва десетки хиляди лева и ще се финансира от бюджета на община Девня. Кметът Атанас Кузев след това ще си възстанови дадените средства от държаваната комисия по бедствията и авариите.

В момента фалиралият завод дължи милиони на държавата, АЕЦ "Козлодуй" и за заплати на работниците.