Строителството на "Южен поток" може да се отклони към съда

Парите

13-01-2014, 06:13

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няколко фирми се жалват от безкрайно краткия срок в поръчката за 3.5 млрд. евро

Конкурсът, който трябва да определи строител за българския участък на газопровода "Южен поток", най-вероятно ще бъде атакуван пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и съда. Няколко фирми, които не успяха да подадат документите си за конкурса, вече са изявили недоволството си пред проектната компания "Южен поток – България" и твърдят, че са готови да отидат и до Съда на Европейския съюз.

Причината за тяхното недоволство е безкрайно късият срок на конкурса – реално пет работни дни. Проектната компания "Южен поток - България", в която акционери с равен дял са "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ), обяви конкурса на стойност 3.5 млрд. евро на 21 декември, последния работен ден в България преди празниците, а крайният срок за подаването на документите беше 10 януари. Това се случва, след като предишният конкурс, започнал на 31 октомври с краен срок 15 ноември, беше прекратен с официален мотив оплакване на компании от късия срок.

Недоволните

Оказва се, че въпреки високите изисквания в конкурсната документация – изградени поне 240 км газопроводи, аналогични на тези в "Южен поток", и оборот от поне 1.5 млрд. лв. за последните пет години, няколко европейски компании все пак могат да изпълнят условията. Групата френски и испански компании – Grupo Usabiaga, FCC, Imasa, Ohl, Idom, InterGeo Tecnología, Alstom, които са искали да подадат документи, вече са изпратили възражение до "Южен поток - Бълария", за това че срокът е дискриминационен. Те са заявили интерес към процедурата и искат да изпратят писма за намерение, но посочват, че предвид празничните дни в Западна Европа срокът на практика е крайно недостатъчен за професионално подготвяне на документацията. За 5-6 дни компаниите не могли да извадят необходимите референции и сертификати за извършени строежи и да се направят нужните преводи.

Неофициално от една от компаниите потвърдиха пред "Капитал Daily", че имат намерение да обжалват процедурата и по съдебен ред. КЗК също ще бъде сезирана заради съмнения, че конкурсът нарушава антимонополното законодателство. В същото време дипломатически източници споделят, че испанското посолство вече е изпратило до "Южен поток - България" възражение с копие до БЕХ. Френското посолство също е проявило активност по казуса.

Проверка от Брюксел

Междувременно Европейската комисия също е започнала проверка по случая още в края на миналата година. Заради почивните събота и неделя "Kaпитал Daily" не успя да се свърже с представител на комисията, който да коментира действията на Брюксел по казуса. Причината за проверката се базира на съмненията за заобикаляне на изискването за открити търгове, които са норма за инфраструктурните проекти в ЕС. Стойността на "Южен поток" в България със сигурност надскача прага, под който не се изисква провеждане на процедура по обществена поръчка.

Кашата се очертава да стане много гъста, тъй като е вече известно, че предопределните за строителството компании дори са започнали да поръчват тръби и да водят преговори за доставки на компресорните станции. Нещо, за което, без да иска, потвърди и министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в САЩ миналата година. Тогава той каза, че интерес към проекта проявили американската General Electric и британската Rolls-Royce, които могат да доставят компресорните станции. В четвъртък пък Стойнев коментира пред журналисти неочакваното обявление за конкурса в последния ден преди празниците така: "Когато и да го обявим, все няма да е добре."

Единадесет спазиха срока

Общо единадесет кандидата са изпратили до петък писма за намерение в проектната компания "Южен поток - България". Малко след крайния срок, който изтече в 16 ч. на 10 януари, от БЕХ съобщиха общия брой на кандидатствалите фирми и консорциуми без конкретните им имена, като уточниха, че след предварителния подбор ще стане ясно кои са участниците, преминаващи на втория етап.

В първата процедура през ноември документи подадоха седем консорциума, в които бяха фирми, участвали и в предишни газови поръчки, съобщиха тогава източници на "Капитал Daily". Най-спряганото име беше на руската "Стройтрансгаз", която е дългогодишен партньор на "Газпром" и която работи по други отсечки на "Южен поток". Сред българските фирмите бяха "Главболгарстрой" (на Симеон Пешов), "Енергоремонт холдинг" (свързано с Богомил Манчев), "Адванс инженеринг" (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), "Водстрой 98" (свързано с Корпоративна търговска банка) и др. Впоследствие обаче "Главболгарстрой" се бяха отказали от участие.

Изискванията

От фирмите и обединенията се изисква през последните пет години да са реализирали оборот от поне 1.5 млрд. лв. (без ДДС) от сходни поръчки – за проектиране, доставка на материали и съоръжения, строителство, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на газопроводи. Кандидатите трябва да имат и поне 500 млн. лв. налични средства (или достъп до такива чрез кредитна линия). Друго изискване е между 2011 и 2013 г. потенциалните изпълнители да са изградили газопроводи с дължина не по-малко от 240 км. В случай че кандидатът е консорциум, изискванията могат да бъде изпълнени при сумиране на опита и извършените проекти на отделните фирми.