Дете спасява хиляди африканци от смърт

Животът

13-01-2014, 13:27

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

След смъртта на Рейчъл са събрани близо 1 300 000 долара за кладенци и контейнери за дъждовна вода

Деветгодишната Рейчъл Беквис е помогнала на хиляди африканци и ги е спасила от смърт. Момиченцето загива след катастрофа през юни 2011 година, но историята за дарителската акция, която тя организира, остава за пример и до днес. 

Всичко започва когато Рейчъл присъства на лекция на благотворителната организация "Charity: water" Скот Харисън. Тогава тя разбира за милионите африкански деца, които всеки ден умират защото нямат достъп до чиста вода, а пият от локвите. Момиченцето решава да не кани гости на деветия си рожден ден, а приятелите и близките й да не й купуват нищо, а да преведат парите на нейната страница в сайта на фонда "Charity: water". Искала да събере средства за строежа на кладенци в Африка. Дори няколко пъти се подстригала и дала косите си за да се направят перуки за онкоболни деца.

Чрез личната си благотворителна страница е успяла да събере само около 220 долара. Месец и половина след началото на кампанията става катастрофа, а в колата е била и Рейчъл. Поддържат живота й известно време, но тя не се събужда. Близките й продължават кампанията, а за няколко месеца се включват над 30 000 души от цял свят. Сумата нараства на близо 1 300 000 долара.

Експерти изчисляват, че ще стигнат за построяване на кладенци и филтриращи системи, както и за монтирането на контейнери за събиране на дъждовна вода в много африкански села и да се спаси живота на 60 000 души. Майката на Рейчъл продължава делото на дъщеря си. В деня на годишнината от смъртта на Рейчъл тя за пореден път ще обиколи африканските села, където вече има вода благодарение на дъщеря й.