Daily Mail пусна репортаж от помашка сватба, представи я като традиционна българска

Daily Mail: Хубав ден за бяла сватба - булката, с широко затворени очи и боядисано в бяло лице, се жени в традиционна българска зимна церемония

Репортаж от помашка сватба от село Рибново публикува британският вестник Daily Mail (виж репортажа), която представи като българска традиционна зимна венчавка. "С плътно затворени очи и лице, покрито с боя, пайети и хартиени цветя, българската булка Фатме Инус следва вековните традиции в нейното село, за да се омъжи за своя избраник. Практиката на боядисване лицето на булката в бяло и закичването й с пайети и цветна боя се нарича "Gelena" в България и е уникален за дома на Фатме в отдалечения град Рибново". Така започва репортажът във вчерашния брой на британското изданието.

"Отдалеченото планинско село Рибново, разположено сред заснежените планини в югозападната част на България, е запазило своя традиционен зимен сватбен ритуал, въпреки десетилетията на преследване от бившия комунистически режим, последвано от ужасяваща бедност, която е принудила повечето от мъжете да потърсят работа зад граница. Хората от Рибново се идентифицират повече с религията, като мюсюлмани, а не с етноса или националността си. Сватбената церемония също е израз на тяхната дълбока вяра. В селото има десет духовници и две джамии за население от 3500 души", пише изданието, а абзацът е дословно преписан от материал на Ройтерс, публикуван през 2008-ма, с името: "На сватба сред помаците от Рибново". Променено е само името на булката. 

Следва описание на помашките ритуали, като се набляга най-вече на рисуването по лицето на булката с бяла боя.

Изданието преписва от Ройтерс и цитати на експерти. "Много вероятно е това да си е чисто тяхна традиция. Начин, по който да изразят себе си",  казва Маргарита Карамихова, професор в Етнографския институт към Българската академия на науките, четем в Daily Mail, написаното от Ройтерс през 2008 г.

Репортажът завършва с това, че жителите на Рибново традиционно изкарват прехраната си от тютюн и земеделие, но ниските доходи в най-бедната страна от ЕС ги принуждават да търсят работа в други градове в България или в Западна Европа. Една от причините е, за да съберат пари за сватба.