Парламентът тръгва с “Волен, откажи се!”

Новините

15-01-2014, 06:28

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депутатите на Сидеров искат дружно да се разделят с имунитета си

Имунитетът на лидера на "Атака" Волен Сидеров ще е горещата тема в първия работен ден на парламента днес. Депутатите се завръщат след коледната си ваканция и традиционно ще започнат работа с политически декларации. Очаква се всички партии да се обявят за сваляне на имунитета на лидера на "Атака". Самите националисти ще се регистрират за заседанието и кворум ще има, съобщи Павел Шопов. Въпреки че никой от партията на Волен Сидеров не потвърди информацията вчера, националистите в парламента дори обмислят да хвърлят вкупом имунитетите си в знак на протест срещу искането на прокуратурата за сваляне на защитата на лидера им заради инцидента в самолета до Варна. "Депутат предложи този вариант, но до решение не се стигна", коментираха лаконично атакисти.
В декларация хората на Бойко Борисов ще призоват БСП и ДПС да предложат обща декларация на парламента, която да осъди поведението на Сидеров в самолета до Варна и на летището, научи "Стандарт" от партийни източници. Така, както ГЕРБ, докато бяха управляващи, внесоха декларация срещу ексцесиите му пред джамията в София.
"Левицата винаги е подкрепяла свалянето на имунитет на когото и да било. Всички са равни пред закона и правилата важат за всички", обяви и позицията на БСП лидерът Сергей Станишев. Той обясни, че депутатският имунитет е замислен като защита за свобода на политическата дейност. "Винаги съм заемал позиция, че имунитетът на народните представители не може да бъде използван като щит срещу закона", добави Станишев. И напомни, че самият той се отказа от спецзащитата си. "Който се чувства невинен и има аргументи, има възможността да защити позицията си пред съда на базата на ясни факти и свидетелски показания", допълни лидерът на БСП. И подчерта: "Затова аз лично бих препоръчал на Волен Сидеров да инициира свалянето на своя имунитет". "Ще предложа на депутатите да се спази 14-дневният срок, да се даде правото на народния представител сам да се определи", каза още Станишев. И добави, че не може да контролира поведението на никой депутат нито в пленарна зала, нито извън нея. "Но искам да припомня, че от моята практика като народен представител от 2001 г. КБ винаги е подкрепяла свалянето на имунитет на когото и да било, защото това е наша принципна позиция". Станишев бе категоричен, че не е имало и не може да има "никакви разговори за условия с "Атака". Ден по-рано и зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев обяви, че ако Волен Сидеров не даде сам имунитета си, партията му ще гласува "за" свалянето на защитата на националиста.
Междувременно по-рано вчера от Перник депутатката националистка Магдалена Ташева призова Волен Сидеров да не сваля имунитета си. Според нея трябва дебат, на който главният прокурор Сотир Цацаров да защити мотивите си.
След декларациите на партиите парламентът ще има първия блицконтрол с премиера и неговите заместници за годината. Програма предвижда още дебати по законите за кредитните институции, за защита от дискриминация, които ще бъдат актуализирани според европейските изисквания. Очаква се днес или утре отлюспилите се от ГЕРБ да бъдат премахнати от парламентарните комисии. В същото време отвън отново ще имат протест. За разлика от 10 януари, когато бунтарите бяха обявили, че слагат край на мирния протест, за днес те са подготвили "Мирно и стилно посрещане на депутатите", както е озаглавено събитието във Фейсбук.