Лятната почивка с 20% надолу, ако се запишем сега

Туризъм

18-01-2014, 08:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Във варненските курорти туроператори надуха отстъпките до 15 % за ранните записвания за море

За първа година българите са много активни в ранните резервации за лятната си почивка, отчитат туроператори. Някои планират ваканцията още през януари. Търсенето е не само заради по-големите отстъпки от цената при ранно записване, но и заради факта, че хората вече мислят за отпуската си отрано, обясниха от бранша. Най-често в средата на зимата се запазват луксозни 4 и 5-звездни хотели край вълните, за които не може да се намери място в разгара на летния сезон, а цените стават значително по-солени.

Спокойните места, които са подходящи за лятна ваканция на първа линия и за семейства с деца, у нас не са толкова, въпреки многобройните хотели и ваканционни селища край морето. Затова и леглата в качествените свършват много бързо и отрано, признаха експертите в бранша. Освен традиционните почивки край морските вълни, сънародниците ни търсят още и алтернативата на планинските курорти през лятото, както и по-атрактивни оферти от къщи за гости. Желани от българите са както родните курорти, така и ваканциите в съседните страни - Турция и Гърция. През последните години като лятна дестинация, която съчетава море и културен туризъм, се наложи и Испания.

Ръст на ранните записвания за летни почивки отчитат туроператори и хотелиери по Добруджанското Черноморие тази и миналата година. Това съобщи председателят на регионалната браншова организация на БХРА Димитър Димитров. "Миналата година имахме увеличение на ранните записвания за летен отдих от българи 20-25 на сто спрямо 2012 г. и тази година очакваме планираната от българите лятна почивка на море да е минимум в тези граници", каза той. "Вече можем да кажем, че българинът стана европеец и то благодарение на въведеното правило за планиране на годишния платен отпуск до края на предходната година. Така хората могат да резервират ваучер за лятна почивка, която да им излезе по-евтина", допълни Димитров. В момента хотели и комплекси предлагат пакетни цени с отстъпки от 10 до 15 на сто, а някои дори и до 20 на сто. Такива има в Кранево, Балчик, Албена и голф комплексите. "Цените на пакетните летни почивки са на нивата от миналата година и няма да бъдат променяни", каза още Димитров.

Хотели категория 3 звезди в Балчик предлагат отстъпка от 15 на сто за записвания до края на януари, като цената на стая за нощувка със закуска е 70-80 лв. Четиризвездните хотели, които работят по същата формула - нощувка със закуска, предлагат стаята на цени от 100 до 150 лв. Най-големият курорт по Добруджанското Черноморие - Албена, дава отстъпка при ранно записване до края на януари 10 на сто от цената. Изборът там е и най-богат. В горна зона настаняване в тризвезден хотел ол инклузив цените варират от 51 до 72 лв. на човек на ден. Тези, които предпочитат да се поглезят повече и изберат формулата ултра ол инклузив, цените са от 54 до 97 лв. на човек на ден. Гостите, предпочели "Ралица супериор", където цената на човек на база ол инклузив е от 58 до 125 лв. на човек, ще могат да ползват безплатно най-новата придобивка на курорта - аквапарка, който ще отвори врати този сезон. За феновете на морето хотелите на първа линия три звезди ол инклузив варират от 64 до 120 лв. на човек, а четиризвездните - от 61 до 149 лв. на човек. Ранното записване дава 10 на сто отстъпка от тази цена.

Във варненските курорти туроператори надуха отстъпките на 15 % за ранните записвания през януари за море. Резервациите още съвсем малко и се броят на пръсти. Хит и за новия летен сезон 2014 включително и за западняците ще бъде офертата "В последната минута". При нея цените падат с 30-40%, смята доц. д-р Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Само 40 на сто от традиционните западните гости - австрийци, германци, холандци, французи купуват в периода между Коледа и Нова година ваканционните си пакети за море. 30% правят това месец преди лятната почивка, а останалите разчитат на евтините оферти в последния момент.

Българските туристи, които почиват в Слънчев бряг, също чакат до последно. "Ние чакаме последния момент, за да решим ще почиваме ли и къде. Не обичаме да планираме. Аз също не правя изключение от това правило, въпрос на манталитет и предпочитания", коментира Веселин Налбантов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. "При западните туристи всичко се планира. Те отсега знаят къде на кои дати ще почиват през 2015 г", допълни той.