Първа помощ при грип

Животът

18-01-2014, 10:47

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Спокойствието на майката лекува детето

Грипът е най-тежко протичащата вирусна инфекция, започваща внезапно с висока температура, болки в тялото, силна отпадналост. Но здравите хора и децата го изкарват без проблем, стига да им се помогне адекватно. И колкото по-рано дойде тази помощ, толкова по-добре, особено за най-малките. Няколко съвета как по-лесно да се справи с грипа при децата публикува Edna.bg. 

Преди всичко, нека не изпадаме в паника, ако детето се разболее. Трябва да сме убедени, че след 2-3 дни то отново бодро ще тича. Притеснената майка дава лоши сигнали на детето, че положението е много тежко и то трудно оздравява. Вярно е, че всяка майка е притеснена, когато детето ѝ е болно, но поне външно запазете спокойствие пред мъничето.

Оставете детето да лежи в добре проветрена, но приятно топла стая, затъмнете леко да не го дразни светлината, намалете шума. Говорете му тихо и нежно, приласкайте го, за да се чувства комфортно и спокойно. Ако температурата е висока, сложете тънки дрешки, за да може топлината да се излъчва по-лесно. При втрисане го завийте.Не насилвайте детето да се храни, най-много да му докарате повръщане. Но да пие течности е задължително.

Детето с температура излъчва течности през кожата с потта и може да се обезводни,затова давайте според вкуса вода (най-добрата течност), чай (липовият смъква температурата, шипковият е богат на витамин С, а лайката дезинфекцира).Освен това, топлината на чая засилва кръвообръщението в гърлото. Добър източник на естествени витамини са прясно изцедените сокове, например от ябълки,моркови, цитруси или микс.

Почистването на носа е важно за комфорта на детето, иначе не може да диша. Най-безобидното средство е физиологичния разтвор (вода с 0.9% сол), има го по аптеките като разтвор и спрей. Пръска се в нослето по няколко пъти, особено преди хранене и преди сън, за да може да спи.

При тежките случаи, когато секретът е много гъст и не може да излезе, се използват вакуумни помпи за бебета, включват се към прахосмукачката или такива, които извличат секретите от носа, като се изсмукват с уста от родителя. Спокойно, няма да ги погълнете, помпата има резервоар. Ако детето кашля, не бързайте със сиропите. Кашлицата е естествен рефлекс и ако се потисне, може да се съберат секрети в белия дроб. И обратно, можем да разкашляме детето с прекалено даване на сиропи.

С какви лекарства първо да започнем?

Грипът, като всяка вирусна инфекция, не се влияе от антибиотици. Първите лекарства целят да доставят комфорт на детето, но не го лекуват. Това са лекарствата за сваляне на температурата и против болки, за отпушване на носа, против кашлица, витамини.Средствата, които ще помогнат за лечението са имуномодулаторите.Продуктите, подпомагащи имунната система са толкова по-ефикасни, колкото по-рано се дадат, още при първите признаци на болестта.

Най-безобидни са хомеопатичните, производните на меда и билковите продукти. При първите симптоми дайте осцилококцинум, инфлуцид, енгистол, котешки нокът (саменто),ехинацея (едно от тях) според предпочитанията на детето. Прополисът също върши добра работа, има го на капки, спрей заедно с невен, таблетки за смучене. Специфичното лечение на грипа е с "Тамифлу" и "Реленца". Те се прилагат при деца с тежки хронични заболявания, при които грипът е прекалено голямо изпитание.

Кога да заведем детето на лекар?

Независимо от тежестта на оплакванията, малките бебета трябва да бъдат прегледани. При тях имунната система е неукрепнала и са склонни към бързо влошаване.За по-големите е необходим лекар, ако детето диша шумно и учестено, кашлицата не минава за повече от седмица, температурата е упорита, лимфните възли са увеличени, има болки в ушите, секретите от носа са гнойни (жълто-зелени), също и когато детето е необичайно отпаднало и се поти много.