Всички скандали с назначения влязоха в доклада на Еврокомисията

Новините

21-01-2014, 06:52

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Брюксел не вижда нито реформаторство, нито независимост във Висшия съдебен съвет

Общият напредък на България в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията е разочароващ и крехък. Това е основният извод в черновата на критичния доклад на Европейската комисия, който трябва да бъде представен в сряда, съобщи "Медиапул". Брюксел отново отбелязва, че няма почти никакви резултати в борбата с организираната престъпност, корупцията и поръчковите убийства. Висшият съдебен съвет директно е оценен, че "не е реформаторски или независим орган". 

В текста се казва, че повечето събития в областта на правосъдието са ставали повод повече за тревога, отколкото за успокоение на обществото, и че важни назначения е трябвало да бъдат отменени заради съмнения в кандидатите. Изданието припомня, че традиционно ЕК не споменава конкретни скандали, но от текста се подразбира, че се споменават провалените избори за конституционни съдии на Венета Марковска и Галя Гугушева, съмненията около избора на Сотир Цацаров за главен прокурор и назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Брюксел разглежда като "важни тестове" предстоящите избори за нов главен съдебен инспектор и за председател на Върховния касационен съд през есента.

Има критики и към процедурите по написване и приемане от правителството на новия Наказателен кодекс, както и настояване след внасянето му в парламента задължително да се имат предвид коментарите на неправителствените организации.

За първи път Европейската комисия не е дала възможност на българската страна да иска основни редакции по съдържанието на документа, твърди "Медиапул". По неофициална информация той е получен в понеделник в София, a властите имат срок от един ден да дадат бележки. Досега докладите бяха изпращани седмица по-рано и имаше възможност за съществени поправки.

В ОЧАКВАНЕ

Кандидатът за главен съдебен инспектор Веселина Тенева ще бъде изслушана от правната комисия чак след като излезе докладът на Брюксел. Тази сряда правната комисия ще прегледа документите й. Изслушването й може да е най-рано 7 дни след това. Това е срокът, в който заинтересованите могат да пращат становища и въпроси на правната комисия. Очаква се въпроси да изпратят неправителствени организации. Съюзът на съдиите вече потвърди, че ще направи това. 14 дни след това кандидатурата може да бъде гласувана в пленарната зала. Омбудсманът Константин Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, обясни, че познава Тенева лично и има добро мнение за нея. Пред Нова ТВ обаче той беше категоричен, че трябва да бъдат дадени разумни обяснения за имотните й сделки, "а не да минем със становището на етичната комисия на ВСС, че няма проблем".