Разгромяващ доклад на ЕК за България

Новините

21-01-2014, 07:14

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

По неофициална информация докладът е получен в понеделник в София

Общият напредък на България в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията бе разочароващ и крехък. Това е основният извод в предварителната версия на доклада на Европейската комисия, който официално трябва да бъде представен в сряда. Документът посочва, че общественото доверие в областта на съдебната независимост се определя до голяма степен от ключови събития през изминалата година. В същото време се посочва, че в повечето случаи тези събития са ставали повод повече за тревога, отколкото за успокоение на обществото. Напомня се, че важни назначения е трябвало да бъдат отменени заради съмнения в кандидатите съобщи Mediapool.
От него е видно, че Еврокомисията е пренебрегнала обичайния си дипломатически език и оценката й е безпощаднапише svobodennarod.bg. ЕК не споменава конкретни скандали, но в случая се имат предвид казусите с Венета Марковска и Галя Гугушева, които не станаха конституционни съдии след тежки скандали по време на управлението на ГЕРБ. Съмнения имаше и около избора на главен прокурор. Неправителствените организации обвиниха Висшия съдебен съвет (ВСС), че нагласява процедурата за избор в услуга на Сотир Цацаров, който тогава бе спряган за фаворит на ГЕРБ. В крайна сметка Цацаров бе избран от раз, припомня Медиапул.

Скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС също не е подминато в доклада, но депутатът не се споменава поименно. Брюксел разглежда като "важни тестове" предстоящите избори за нов главен инспектор и за председател на Върховния касационен съд.

Има критики и към процедурите по написване и приемане на новия Наказателният кодекс. Той също е отчетен като важен инструмент за съдебната реформа, но се казва, че след внасянето му в парламента е задължително да се имат предвид коментарите на неправителствените организации върху него.

С трима министри Министерството на правосъдието не е било в състояние да даде перспектива на проекта за нов НК, сочат евроекспертите. Докладът традиционно отчита още, че няма почти никакви резултати в борбата с организираната престъпност, корупцията и публичните убийства. Трябва сериозен ангажимент за реформи и реални действия, се казва още в документа.

По неофициална информация документът е получен в понеделник в София, a властите имат срок от 1 ден да дадат своите бележки, защото ще бъде представен в сряда. Досега докладите бяха изпращани минимум седмица по-рано, за да имат възможност властите да реагират.