Грипът убива и за часове

Коварният вирус повали момченце от Добрич за една нощ

Грипът убил за часове малчугана от Добрич, разказаха пред "Стандарт" близки на почерненото семейство. Предната вечер мъникът, който няма и 2 г., играл с бабите и дядовците си, които били на гости. Сутринта обаче момченцето вдигнало температура и майката потърсила личния лекар, който дал наставления и казал, че ще се оправи. Детето обаче не се подобрило и родителите завели малкия в Спешното отделение, откъдето постъпил в реанимацията, а по-късно и починал, разказаха познати на родителите. Малчуганът е бил първо дете на семейството, майката все още била студентка, а съпругът й работел в сферата на земеделието, пише Стандарт.

Директорът на добричката болница д-р Красимир Николов заяви, че се очакват резултати от лаборатория в столицата до 7 дни по случая и припомни, че в тежко състояние е и мъж в реанимацията, който е със симптоми на заболяване като малкото момченце, но все още лекарите не могат да кажат нищо по-конкретно за състоянието му.

"Ако детето има хрема, кашлица, висока температура, ограничете контактите му. Тези са симптомите, заедно с обща отпадналост, с които се характеризира грипният вирус", обясни пред "Стандарт" д-р Йовев, началник на детско отделение в добричката болница. "В момента няма увеличен прием на деца с усложнения, но за да не се стига до тях, трябва да се остане няколко дни за домашно лечение. Иначе вирусът поразява дихателната система. Най-добре е, за да не се стига до болничното отделение, да се потърси веднага педиатър и да не се изписват антибиотици. За температурата е препоръчително да се дават познатите препарати, като до 3 дни най-много отшумява смята д-р Йовев. Той отказа да коментира лечението на вирусни инфекции с хомеопатични средства, като заяви: "Не съм специалист в тази област. Ако трябва да изразя лично мнение - аз съм против лечението, особено при усложнения, с хомеопатични препарати".

Всеки трети пациент в Спешното отделение на добричката болница е с вирус, пък призна пред "Стандарт" шефът му д-р Бисер Ботев. "Няма диференциация в момента - от вируса са засегнати както големите хора, така и децата. Напливът от пациенти при нас е огромен, защото аз смятам, че доболничната помощ не работи ефективно", казва д-р Ботев. Лекарят съветва още в първия ден, в който се появят кашлица, температура и болки в мускулите, хората да идат на доктор. Тази зима вирусът атакува основно дихателната система и създава усложнения, когато не потърсиш лекар навреме, алармира д-р Ботев. "В момента в целия град, а и в цялата област, училищата и детските градини са отворени и са буквално инкубатор на заразата", признава д-р Ботев.

Пийте антибиотик най-малко 5 дни

Да се ядат плодове и приемат повече течности при вирусни инфекции, съветва специалистът по белодробни болести д-р Меглена Ганева. "При първите симптоми, ако човек си обърне внимание, в рамките на 3 дни вирусът отшумява. Ако обаче се подхожда неглижирано към състоянието, то бактериалната инфекция води до усложнения, засягащи най-вече дихателната система. Тогава се развиват бронхити, пневмонии", казва лекарят, като добавя, че при тях вече при обостряне може да се стигне и до постъпване в болнично заведение. Специалистът съветва също, когато има усложнение и изписан антибиотик от лекаря, то той да се пие минимум 5 дни, а не на втория-третия ден да се прекъсва приемът му. "2-3 дни далеч не са достатъчни, за да бъде ликвидирана инфекцията. Минимум 5 дни трябва да се приемат предписаните препарати при бронхити и пневмонии, а в някои от случаите се налага и по 7 дни да се пият", предупреждава д-р Ганева.