Сова Харис: Пет партии с евродепутати

Новините

22-01-2014, 09:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БСП взема 7 места, ГЕРБ-6

Пет политически сили с депутати в Европейския парламент, според проучване на „Сова Харис", изготвено за вестник „Преса".Разликата между БСП и ГЕРБ се стопи до 1.1%.

БСП ще спечели 7 депутатски места, ГЕРБ ще разполага с 6 места. ДПС ще вземе 2 места, а Реформаторите и „България без цензура" на Николай Бареков по 1 депутатско място.

Иначе подкрепата за БСП е спаднала от 21.7% през октомври 2013 година до 19.5% през януари 2014 година. Понижение има и при ГЕРБ, но по-малко в сравнение с левицата - 19,5% през октомври 2013 година до 18.4% през януари 2014 година.

ДПС е отчело увеличаване на подкрепата от 5,3% през октомври до 6.8% този месец. Реформаторският блок също може да се похвали, тъй като има леко повишение в подкрепата - 3,8% до 4.2%. Партията на Бареков също може да се нареди до ДПС и Реформаторите. „България без цензура" през януари получава 3% подкрепа спрямо 2,4% преди 3 месеца. При „Атака" ситуацията е вълнообразна, защото през октомври е отчетена 2% подкрепа, през ноември 2.7% и през януари 2,3%. Другите националисти от НФСБ губят симпатизанти, тъй като през октомври подкрепата към тях е била 1,9%, а през януари - 1,5%.

По разпределение на местата в парламента, ако изборите бяха сега, ситуацията е следната: БСП получава 87 мандата, ГЕРБ - 82, ДПС получава 30 депутатски места, Реформаторите- 18, партията на Бареков ще вземе 13 мандата, а „Атака" - 10.

По отношение на политици най-голяма е подкрепата за Кристалина Георгиева (43%) и Йорданка Фандъкова (38%). Те са следвани от президента Плевнелиев (33%) и Първанов (32%).

Според социолога Васил Тончев резултатите от изследването отразяват настоящите социални и политически нагласи. По думите при провеждането на проучването е възникнало събитие, което е променило обстановка. Тончев има предвид появата на движение АБВ на Първанов, което обяви, че ще се яви на евроизборите с отделна листа. Социологът е на мнение, че реална оценка за влиянието на АБВ ще може да се формира след около месец.

На самия старт формацията на Георги Първанов може да разчита на около половин процент от гласовете, което на базата на национална представителна извадка представлява 25 и 30 хиляди гласа, отбелязва Тончев.

Иначе по отношение на двете водещи партии, проучването отчита относителен паритет, което е значим факт според агенцията, тъй като в края на ноември и началото на декември 2013 година разликата е била 5%, а сега е над 1%. Като причини за спада се отбелязват: провалените усилия на протестиращите и меката зима, която облекчава сметките за ток.

Социологическата агенция отчита също, че затихването на протестите стабилизира десницата.

Проучването е проведено в периода 10-15 януари 2014 година и обхваща 1000 души.