Брюксел схвана, че гледа цирк в България

Новините

23-01-2014, 06:27

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В критичния си доклад ЕК хвали само гражданското общество, под чийто натиск управляващите са коригирали някои от най-наглите си решения

Вече няма и следа от драматизма, с който бяха пълни докладите на Еврокомисията за България. Няма я прословутата "политическа воля" на българските власти, която ту се появяваше, ту се скриваше в предишните оценки, няма ги насърчителните сигнали, няма ги фино премерените думи, които слагаха на везни постижения и недостатъци. Този път има бурна емоция от зрелище, което ЕК за първи път анализира като цирк. Представени са редки номера, странни екземпляри, неизвестни на европейската публика фокуси. Тринадесетият доклад за България от 2007 г. прави важно откритие. 
Проблемът не е в спектакъла, а в публиката, която се е заблудила, че присъства на опера, а в действителност наблюдава цирково шоу. Еврокомисията започва документа с признание за своята заблуда: Мислехме, че като ви дадем по-дълго време (18 месеца), ще имате възможност да отчетете повече резултати, но сбъркахме. Вие сте си все същите. Въпреки това тя забелязва нещо ново - някои от номерата, които са й отдавна известни, са се усъвършенствали толкова много, че нямат еквиваленти в Европа. Цирк "България" е несравним!

Звезда в новото шоу е редкият екземпляр ДАНС, за който брюкселци откровено възкликват: Такова животно нема! Скрояването на агенцията по мярката на замисления й началник Делян Пеевски чрез изземане на пълномощия от МВР е определено в техническото приложение към доклада като прибързано и недомислено. Помпането на ДАНС с какви ли не функции е довело според Брюксел до появата на "хибрид", който е натоварен едновременно с разузнаване, наказателно разследване и полицейски пълномощия. За да се посмеят читателите, ЕК описва как изглежда този "хибрид": "ДАНС сега се занимава с организираната престъпност на местни и траснационални престъпни структури, с митниците, валутата, данъчната и осигурителната система, с трафика на хора, с киберпрестъпленията, с интелектуалната собственост, подправянето на пари, платежните инструменти, документните измами и злоупотребите с еврофондове. Освен това ДАНС разследва корупцията на високо равнище. ДАНС може също така да задържа и обискира хора". Изводът е, че има риск от объркване между разузнаване и разследване с възможност разследването на организираната престъпност да стане по-зависимо. Проблемът се задълбочава и от включването в компетенциите на ДАНС на разследвания срещу съдии и прокурори. Но това не е всичко, продължава ЕК. 
Знаете ли какъв екземпляр туриха да язди ДАНС? 
Точно такъв, който няма нищо общо с "препоръките на Комисията за назначения, базирани върху ясна процедура, позволяваща истинско съревнование и поставяща ударение върху качествата и честността, необходими за подобен пост". "Комисията направи публично изявление по този повод", напомни докладът за отрицателната реакция на говорител на ЕК по повод назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Избраният се оттегли и парламентът прегласува решението си. Но това остави тежка следа в доверието на обществото и на партньорите на България, за чието преодоляване властите трябва да работят упорито."

И какво да се прави с този небивал звяр ДАНС? Препоръката на Брюксел е: "Да се изработи ясна политика за отношенията на ДАНС с органите, занимаваща се с организираната престъпност в другите страни - членки на ЕС". С други думи, вашето нестандартно мислене отиде твърде далеч и е време да видите какво правят нормалните държави.

В шоуто на цирк "България" значително място имат номерата и на други изпълнители: например, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Тя играе ролята на илюзионист и смешник едновременно, защото прави фокуси с каменна физиономия, като предизвиква изумление и бурен смях. "Комбинацията на висок праг от 125 000 евро за разлика между официално придобито и действително богатство - високо по стандартите на ЕС - и период на разследване от 10 години назад, означава, че някои важни случаи могат да останат извън обсега на КОНПИ. Освен това няма обръщане на тежестта на доказване", пише ЕК. Чрез този фокус България скрива първоначалното натрупване на капитали, определяно като криминална революция, и създава илюзията, че мафията се състои от порядъчни и добре облечени бизнесмени. 

Ами Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ)? За нея просто се казва, че "до днес е доказала колко й е трудно да установява конфликти на интереси, по-специално в по-чувствителните случаи". Очевидно става дума за изпълнител на опасен номер в цирка, който трябва да следим със затаен дъх. "Сега функционирането на КПУКИ е още по-трудно, защото председателят (Филип Златанов - оня, с тефтерчето) подаде оставка след обвинения за политическо влияние, а един от членовете (Сабрие Сапунджиева) напусна, за да стане заместник-министър на правосъдието. Тези противоречия имат разрушителни последици за репутацията на комисията, която в момента е обект на парламентарно разследване", пише в доклада. 

За БОРКОР само се отбелязва, че продължава да изпълнява номер, който вече е омръзнал, а именно - да не върши нищо, но да харчи много. "БОРКОР, който бе представен като важен инструмент за разкриване и борба с корупцията, все още не показва конкретни резултати въпреки ресурсите, които му бяха отделени", отбелязва Брюксел, може би като намек, че този изтъркан номер трябва да се извади от програмата.

Очевидно ЕК се опасява да не бъдат отегчени зрителите в цирк "България" от някои изпълнители и затова предупреждава: "Общественото доверие в България към съдебната система не е високо". В този смисъл докладът отделя засилено внимание на Висшия съдебен съвет (ВСС), който не е на висотата на интереса, проявен към него. "Начинът, по който протекоха изборите през есента на 2012 г. във ВСС, не показа убедително открито съревнование въз основа на професионални качества и честност, които би трябвало да са на преден план... ВСС не издигна честността като главен приоритет... Резултатът е, че ВСС не се разглежда като автономна и независима власт, способна да брани съдебната независимост от изпълнителната власт". 

Същото разочарование предизвиква и Инспекторатът към ВСС, който напоследък не само е в паралич, но и чрез нагласения избор на главен съдебен инспектор е засилено усещането за задкулисие в България .

"Процесът оставя впечатление, че непрозрачното вземане на решения има повече значение от официалните процедури", установява ЕК, което също не е изненада, защото всички знаят, че зад завесите на цирка тече същинската работа за подготовката на номерата на манежа. "Забавеният избор на главен инспектор създаде впечатление, че ключов фактор е неспособността за предварително споразумяване за кандидатурата, въпреки че подобна длъжност трябва да бъде заета след открита процедура за определяне на висококвалифициран професионалист, който би показал и прилагал пълна обективност."

Единственият обещаващ изпълнител в българския цирк според доклада на ЕК е главният прокурор Сотир Цацаров. Той е похвален, че е започнал да прави анализ на прогнилата система. Но е добавено: "Ако анализът бъде извършен успешно, би могъл да произведе значителни резултати, показвайки в същото време, че не винаги са необходими допълнителни ресурси, за да се предизвика промяна". С други думи, не ви трябва нищо друго, освен желание да вършите работа. Стига сте се оправдавали с недостиг на ресурси, стига сте наливали пари в бездънна каца, а се захванете с нещо смислено. Като отбелязва, че "това е пример за желание да се решават проблемите", ЕК си запазва правото да изчака с похвалите към Цацаров, за да види дали няма да си остане само в сферата на добрите намерения. Брюксел вече има злополучен опит с неговия предшественик Борис Велчев, когото хвалеше като многообещаващ, а след това трябваше внезапно да млъкне, като видя как се помайва да свърши нещо съществено. 

Общото впечатление от културната рецензия на Еврокомисията за новото цирково шоу на България е, че тя възлага най-много надежди на българските зрители. Обществото е похвалено в документа, че под негов натиск властите са коригирали някои от номерата си - например, избирането на Делян Пеевски начело на ДАНС и на Венета Марковска в Конституционния съд. "Активното гражданско общество бе определено още в доклада през юли 2012 г. като важна стъпка напред за България", пише Брюксел, който очевидно все повече се оттегля в ролята на цирков рецензент. Българите не бива да живеят с илюзията, че друг ще им свърши работата. От техните аплодисменти или освирквания зависи как ще продължи циркът и дали въобще ще продължи.