"Газпром" отстъпва за споразуменията за "Южен поток"

Новините

23-01-2014, 06:31

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Двустранните договори между Русия и шестте подписали ги страни ще трябва да се предоговорят до 2016 г.

"Газпром" изглежда е на път да приеме компромис в досегашната си твърда позиция, че междуправителствените споразумения (МПС) за изграждането на газопровода "Южен поток" не могат да бъдат променяни. Това стана ясно от изявлението на руския посланик към ЕС Владимир Чижов, който е казал пред руски журналисти, че споразуменията трябва да бъдат променени до 2016 г., когато се очаква да заработи газопроводът (не е ясно дали това означава и отлагане на строежа, чийто първи етап се очакваше да приключи през 2015 г.). От Европейската комисия не коментираха сроковете, но повториха пред "Капитал", че "Южен поток" трябва да бъде разработен, построен и опериран според европейското законодателство.

Натискът за предоговаряне на МПС дойде от Брюксел, след като Европейската комисия установи, че в тях има поне осем нарушения на междувременно влязлото в сила европейско законодателство. Основното е, че в договорите се предвижда операторът на газопровода да е пряко свързан с основния доставчик на газ, което според ЕК намалява възможностите за алтернативни доставки. В такъв случай европейското законодателство изисква изрични гаранции за достъпа до инфраструктурата от други доставчици, както и тарифата за преноса да се определят от независим оператор.

До този момент руската газова компания настояваше, че международните договори имат приоритет над местното право и упорито отказваше преговори. Само преди седмица руският посланик Владимир Чижов изригна, че Русия няма да прави отстъпки за "Южен поток". В края на миналата седмица пък руските медии цитираха министъра на енергетиката Александър Новак, според когато ЕС се е отказал от настояването си за промени в договорите.

Завоят идва след активната намеса на Брюксел, който в края на миналата година първо заплаши страните членки със санкции, а след това пое посредническата роля при разговорите с Москва. Преди това България настояваше, че няма какво да се предоговаря и, че не ЕС решава дали "Южен поток" да го има или не /според външният министър Кристиян Вигенин).

Каква е цената на компромиса обаче тепърва предстои да се разбере. В момента ЕС и Русия продължават да преговарят по конкретните правила за управление на големите трансгранични инфраструктурни проекти. Там се очаква да се дадат точни определения за това какъв капацитет и за какъв срок може да се резервира от един доставчик, как може да се търгува свободните обеми на газопроводите и т.н.