Правим база на Луната до 20 години

Животът

24-01-2014, 17:53

Снимка:

Chris Hatfield

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Участникът в не една космическа одисея ни даде и други свои предсказания

Канадският астронавт Крис Хедфийлд в интервю за Скай Нюз е изказал виждането си, че следващата логична стъпка в овладяването на космоса е постоянна база на Луната.

Пенсионираният вече космонавт е казал това по повод успешната китайска мисия завършила с меко кацане на лунната повърхност. Командир Хедфийлд е известен с това, че редовно пускал в Туитър видео и снимки относно преживяванията си на Международната космическа станция.

Негови са предсказанията, че постоянна база на Луната в близките 20 години е нещо напълно постижимо, но само със съвместна работа между държавите.

"Надявам се, че виждаме началото на едно ново космическо партньорство. Индия изпрати сонда до Марс, други нации са пратили сонди до други планети. Логичният начин е да правим всичко заедно. Надявам се това да не е просто състезание, където да има финал"

Миналата година Китай осъществи успешен полет и прилуняване на изкуствен апарат. Хедфийлд вижда това, като огромен напредък, защото задачата да се осъществи това е била досега по възможностите единствено на САЩ и Русия.
Затова точно този успех е станал причина космическият пилот да направи своето предсказание.

Въображението му далеч не се изчерпва с Луната обаче. Според него до 70 години се надява да има база и на Марс, която да е постоянно населена. Намирането на вода, според него е добър знак за напредък в колонизирането на Червената планета.

Астронавтът е първия канадец - командир на Международната космическа станция и има зад гърба си две отделни мисии в космоса.

Освен, че редовно качва снимки в акаунта си, космическият пътешественик в последната си мисия изпя и записа песента на Дейвид Бауи "Space oddity".

На нас не ни остава нищо друго, освен да си я пуснем, да се откъснем за малко от ежедневието си и да помечтаем.