Магнитни бури спират компютри и GSM-и

Животът

25-01-2014, 08:40

Снимка:

denverpost.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

КАТ спря да регистрира коли във Варна

Молдовци не си регистрираха колите, перничанин изпусна сармите на жена си

Срив на компютрите в държавни ведомства и офиси имаше пред последните няколко дни. В същото време доктори отчетоха повече инфаркти и оплаквания от високо кръвно. Учени потърсиха обяснение с магнитните бури. Някои от тях дори свързаха слънчевите изригвания с климатични аномалии. 

Масови оплаквания за блокирали компютри от министерства и частни фирми имаше през последната седмица, съобщиха системни администратори в петък. Те обясниха, че отдавна не са имали толкова много работа. В същото време социалните мрежи преливаха от коментари за необяснимо заглъхване на разговорите по GSM. Възможно е причината за смущенията да са магнитни бури, предположиха учени. Според тях слънчево изригване е имало на 22 януари. При такива явления се е случвало и апаратурата на космически кораби да откаже, разказаха професори от БАН. По принцип в подобни случаи има сривове и в радиокомуникациите, и в джипиес системите. В Канада например след подобни капризи на Космоса за цяло едно денонощие било сринато електрозахранването.

За щастие у нас до толкова сериозни проблеми не се стигна. В петък обаче блокира централният сървър на общата информационна система на МВР. Това стана причина клиенти на КАТ в цялата страна да останат необслужени. От 8 часа сутринта десетки хора се бяха наредили на опашка пред сградата на столичния КАТ за смяна на регистрационните табели.

Около 9,30 ч полицай дойде, за да предупреди хората да не чакат, защото не било ясно кога ще заработи отново. Според запознати проблеми със системата в КАТ има от няколко дни. Хората, които чакаха вчера, бяха доста недоволни от срива на компютрите. "Жена ми цял ден се оплаква от главоболие заради магнитните бури. Сигурно това е причината и компютрите да блокират", коментира изнервен шофьор на опашката в КАТ. "Като в дискотека е, тука има, тука няма. От сутринта ни побъркаха. Влизайте, излизайте", оплака се пловдивчанин пред екипа на "Стандарт".  Шестима мъже от Молдова например чакаха на опашката, за да направят регистрация на купените от България автомобили. "Караме ги до Абхазия, където после ги продаваме, и така изкарваме по някой лев. Ако сега обаче системата не заработи, ще се наложи да останем и за уикенда", разказа Милан.

След като доставят колите до крайната им дестинация, там в съответната служба се свалят номерата на колата и се връщат у нас. Проблемът със сървъра се оказа пречка за пътуването и на мъж от Варна, който няколко часа чакал, за да може да си вземе номерата.54-годишен мъж пък тръпнеше в очакване по-бързо да се регистрира колата му, за да може да се прибере при жена си, която му сготвила любимите му сарми.