Нови 10 машини излизат за борба с леда

Над 200 души ще чистят спирки, подлези и около детските ясли и градини

Още 10 снегопочистващи машини се вкючват тази нощ в борабата с леда по варненските улици. Това стана ясно тази вечер след поредното за деня съвещание на всички институции, ангазирани със зимната обстановка, свикано от кмета Иван Портних. Общо 35 камиона с гребла, луга и пясък ще излязат в 3.30 часа в петте варненски района.

В 6.30 ще започнат работа над 200 чистачи, които трябва да се погрижат за спирките, подлезите, подходите към детски градини и ясли и тротоарите пред обществените сгради. Най-много ще са те район "Одесос" - 68. Остава ангажиментът на варненци да почистят тротоарите пред домовете, офисите и магазините си. Според общинската Наредба за обществения ред неизпълнението на това задължение се контролира с глоби.


На заседанието тази вечер станя ясно, че днес е имало проблем с пътя до село Константиново, който трябва да се почиства от Областно пътно управление. Заледяванията по него са създали проблеми на автобусите до там.

Успешно беше решен въпросът със спрелите тролейбуси в града - жиците има бяха покрити с тежък лед в следствие на рязкото падане на температурите по време на проливния дъжд миналата нощ. Маршрутите им бяха поети от новодоставените автобуси от Полша, които отлично са се справили със зимните условия.

Природната аномалия в събота чрез неделя през нощта (според синоптиците температурата е паднала с 8 градуса само за час - бел. ред), клоните на дърветата също бяха обледенели и някои от тях не издържаха на тежестта. Екипи на гражданска защита цял ден са разчиствали клони от улиците и са рязали по-опасните от тях.

Непростимо незадоволително е било състоянието с настилките около входовете на МБАЛ "Св. Анна", категоричен бил на съвещанието кметът Иван Портних.

"Аз утре от сутринта съм по улиците - да видим какво от заявеното преди малко е свършено! Ще чакам сигнали и от вас, разбира се. Маршрутите на градския транспорт, спирките, подлезите, подходите към детски градини и ясли ще са приоритетът след поредната вледеняваща нощ", написа по-късно кметът във Фейсбук.