20 машини влязоха да чистят малките улички

Работата им ще продължи цяла нощ

20 миниснегорина вече започнаха почистването на по-малките улици и между блоковете. Те ще работят денонощно. Това каза за varna.utre.bg кметът на Варна Иван Портних. Състоянието на града извън основните пътни артерии е била основната тема на последното заседание на щаба по овладяване на зимната обстановка, в което участваха всички районни кметове и представители на сметопочистващите фирми.

"Факт е, че в ранните сутрешни часове, в условията на обилен снеговалеж и силен вятър през цялата нощ ситуацията бе овладяна", заяви кметът. Това обаче не означавало, че той е доволен от работата на снегопочистващите фирми заради пропуски при почистването на подлезите, спирките и подходите към детски градини и ясли.

Кметът призна, че не разчита на доклади и отчети и от 3.30 през нощта непрекъснато е из града. "Ситуацията през нощта беше много сериозна. Обилен сняг и силен вятър. Особено по по-високите места на града - във "Виница" и във "Владиславово" всичко беше във въздуха. До сутринта обаче основните пътни артрии бяха проходими и автобусите на градския транспорт тръгнаха в 6 часа по график. Снеговалежът продължи до около 8.30-9 часа. Наложи се улиците и булевардите да се почистват многократно", обясни той.

"Това, че осигурихме маршрутите на автобусите и успяхме масирано да изкараме техника за почистване на снега, обаче, категорично не означава, че от почистващите фирми няма какво да се желае - спирки, подлези, малки улички и т.н. Разпоредил съм на районните кметове стриктно да контролират дейността им", уточни Портних. От заявените над 200 служители на снегопочистващите фирми, които с лопати трябваше да чистят спирките, тротоарите и подлезите от 6.30 тази сутрин, на работа се явили едва около 140 въпреки осигурения транспорт за тях в това число и от Каменар. За несвършената им работа снегопочистващите фирми ще бъдат санкционирани.

"Безспорно има приоритети при почистването - първо са големите пътни артерии, маршрутите на автобусите от градския транспорт, подходите към болници, детски градини и ясли, спирките, подлезите. Въпреки това почистването на малките улици трябваше да започне още по-рано, а не едва днес по обед", коментира кметът.

Продължава лугирането, за да се избегне ново заледяване тази нощ. 36 големи машини не спират да чистят основните улици и булеварди.