Взривиха замръзнала река, отрязала две села по Черноморието

Животът

29-01-2014, 12:10

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сапьорите от ВМС взривиха устието на река Велека

Сапьорска група от Военноморската база "Атия" успешно взриви замръзналото устие на река Велека, за да освободи оттичането на придошлите й води към морето.

С пет взрива военните възстановиха вчера нормалното вливане на реката в морето и бе отводнен наводненият участък от пътя, който бе отрязал достъпа до Синеморец и Резово, съобщиха от ВМС. Акцията по разузнаване на устието на реката на групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с ръководител майор Йордан Тодоров, бе проведена по искане от Областния управител на област Бургас, положителна резолюция на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заповед на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, уточниха от военния ни флот.

Групата установи, че има натрупване на пясъчна коса на устието на реката, вследствие на което е прекъснато нормалното вливане на реката в Черно море. Повишено нивото на реката в следствие на проливните дъждове и прекъснато нормалното вливане на реката в морето довеждат до наводняване на участък от пътя. Откъснати и без достъп са селищата Синеморец и Резово.

След извършване на разузнавателни дейности и констатирана невъзможност за отстраняване на пясъчната коса с автотракторна техника, специалистите взеха решение за взривяване на участък от пясъчната коса, свързващ река Велека с Черно море.