Президентът инициира референдум за избирателната система

Новините

30-01-2014, 06:58

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Росен Плевнелиев иска избирателите да отговорят на три въпроса, решението е на парламента

Президентът Росен Плевнелиев за първи път в историята на тази институция задейства възможността да инициира национален референдум. Държавният глава има право да предложи на Народното събрание темата и въпросите, но решението е негово.

В обръщение към нацията Плевнелиев избра за тема на първото допитване избирателната система. Той посочва три конкретни въпроса, които би искал да бъдат обект на референдума, който да се проведе съвместно с изборите за Европейски парламент през май. Президентът пита българите :

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?    

"През изминалата година много често чувах хората да казват, че искат повече пряка демокрация, а желанието за обществен дебат и промяна на избирателната система отекна силно по време на протестите. Като президент виждам своята задача да работя за това пряката демокрация да заема все по-видимо място в обществения живот", аргументира се Плевнелиев. 

Според него чрез референдум и произнасяне на суверена може да се избегне нестабилността при честите промени в изборното законодателство. "Днес имаме нужда от закон, който отговаря на очакванията на мнозинството от гражданите, а не само на политиците", твърди той. Това би върнало доверието на гражданите в институциите и би преодоляло апатията. "Нека гласът на народа бъде чут, а не купен", завърши обръщението си държавният глава.

Първите реакции на предложението му бяха, че то цели да вдигне избирателната активност на вота през май, което би могло да потопи партии и нови формации без т.нар. твърди ядра, както и евентуално ДПС, което има краен брой симпатизанти на територията на страната (българите в Турция нямат право да гласуват за ЕП).

Според социолога Юрий Асланов обаче няма да има такъв ефект. Пред "Капитал" той коментира, че тезите на президента много наподобяват позицията на бившия председател на Народното събрание от ГЕРБ Цецка Цачева. Асланов смята, че трябва да има обсъждане с участието на експерти по тези въпроси преди те да бъдат подложени на гласуване. Той припомни например, че електронното гласуване е отменено в Германия, Холандия и Дания заради съмнения за манипулации. 

Чуха се и коментари, че все още не са изчерпани всички процедури за въвеждането на подобни текстове в изборните правила, защото проектът за изборен кодекс предстои да бъде обсъждан в комисиите на парламента преди второто му четене. 
 

По същество
Росен Плевнелиев аргументира и трите въпроса, които предлага за референдум. Според него проектът на изборен кодекс, приет на първо гласуване миналата седмица с гласовете на ДПС и БСП не отговаря изцяло на исканията на българите за мажоритарно гласуване. Единственият подобен елемент е преференцията т.е. възможността да се преместват кандидати в рамките на една партийна листа, ако съберат предпочитанията на поне 7% от избирателите на съответната партия. Тази преференция обаче не е задължителна.
Според президента смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители.
Задължителното гласуване пък ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. "Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра", твърди Плевнелиев. Според него това е инструмент, "с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот. Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове". За задължително гласуване са представителите на ГЕРБ, които дори предлагат ваучери с левова равностойност като форма на стимул за участието на избирателите. Сред БСП също има такива гласове. Депутатът от левицата Страхил Ангелов пък предлага санкции, ако не се упражни правото на глас. Юристите спорят дали конституцията позволява задължително гласуване.  
"Електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света", твърди президентът. Той припомня, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона души се преброиха електронно. Плевнелиев изчислява, че поне 1.5 милиона български граждани живеят и работят по света и гласуването от дистанция ще им помогне да упражнят конституционното си право на глас.