Софийският университет остава най-престижен

Животът

31-01-2014, 16:15

Снимка:

© БГНЕС / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Варненските ВУЗ-ове без призови места в рейтинга на специалностите

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с най-висок рейтинг в 18 от общо 52 направления. Медицинският университет-София и Техническият университет-София имат водещи позиции в по пет направления, Химикотехнологичният и металургичен университет-София води в четири класации. Данните, цитирани от Дневник, са от представената днес нова рейтингова система на висшите училища у нас http://rsvu.mon.bg,

Най-ниска безработица - под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование - над 90 на сто, се отчита при завършилите професионалните направления "Медицина", "Фармация", "Стоматология" и "Военно дело". При "Икономика", която е изучавана от над 60 хил. студенти, делът на регистрираните в НОИ е 4.5%, средният осигурителен доход е 871 лева и делът на заемащите позиции, за които се изисква висше образование е 37 на сто.

Среден месечен доход над 1000 лева имат завършилите в направленията "Военно дело", "Информатика и компютърни науки", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Математика", "Обществено здраве", "Медицина", "Комуникационна и компютърна техника", "Политически науки", "Металургия", "Електротехника" и "Електроника и автоматика".

В новата рейтингова система е публикувана информация за професиите и длъжностите, по които се реализират завършилите дадено направление. Дадена е възможност всеки да направи собствена класация.

Единственият варненски университет с 1-ва позиция е Морското училище в специалност Военно дело, но тук и трите ВУЗ-а в класацията са с еднакъв брой точки. Равен брой точки имат и единствените 2 учебни заведения в България, предлагащи специалности, свързани в корабоплаването - ВВМУ и ТУ-Варна. Тъй като обаче в класацията специалността е обобщена като "Транспорт, корабоплаване и авиация" варненските училища са на 4-то място от общо 7.

Варненските университети могат да се похвалят с няколко втори места в класацията. Техническият университет е втори от общо 14 ВУЗ-а в специалността "Комуникационна и компютърна техника".
Медицинският е втори по "Здравни грижи" от общо 7 ВУЗ-а в класацията и втори, заедно с Пловдивския медицински университет, за Медицина.
Специалността "Туризъм" в Икономическия университет е на 2-ро място от общо 14 университета веднага след Софийския.

Техническият университет най-добре подготвя бъдещи инженери извън столицата - той е 4-ти в класацията за "Общо инженерство" след 3 софийски ВУЗ-а от общо оценявани 15. 4-то място има и специалността "Социални науки" в ТУ-Варна от общо 11 ВУЗ-а. В "Електротехника, електроника и автоматика" ТУ-Варна е 6-ти от 12, в "Енергетика" - трети от 3. В "Машинно инженерство" 7-и от 11. За "Растениевъдство" - 4-и от 5.

Специалност "Стоматология" в МУ е 3-та от 3 ВУЗ-а.  "Обществено здраве" също 3-та, но от 9.

"Икономика"-та на Икономическия университет е класирана на 6 място, а тази във Варненския свободен - на 12-то от общо 26 ВУЗ-а. Най-престижно е да се учи тя в Американския университет в България, който се намира в Благоевград.

12 университета има в класацията по "Информатика и компютърни науки". Варненските - Икономическият и Свободният, са съответно 7-и и 8-и.

Варненският свободен университет участва с още няколко специалности в рейтинговата система. С "Архитектура" е 4-ти от 9 ВУЗ-а, с "Изобразително изкуство" 3-ти от 6, с "Музикално и танцово изкуство" 5-и от 6, с "Национална сигурност" 5-и от 7, с "Политически науки" 5-и от 9,  с "Психология" 4-и от 6. Правото във ВСУ заема последно място в класацията, в която има общо 9 университета.

Във Варна липсва обучение в голям брой специалности, като например история и археология, билогически науки, биотехнологии, ветиринарна медицина, горско стопанство, животновъдство, педагогика, религия, социология, физика, химия, филология, философия.