Бареков и приятели

Новините

01-02-2014, 08:13

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Учредителите на "България без цензура" представляват пъстър карнавал от партийни хамелеони, професионални (контра)протестиращи, служители на TV7 и спортни деятели

"Ние няма да репресираме богатите хора, както беше досега. Когато пътувам в страната и виждам бедните хора, аз плача. Имам богати приятели, те ме помолиха да кажа: "и ние плачем, когато виждаме бедните".

Това е само едно от многото енигматични политически послания, с които новоизгряващата звезда на българския популизъм Николай Бареков буквално бомбардира публичното пространство през последните няколко дни, откакто миналата събота учреди своята партия "България без цензура" в зала 1 на НДК. Ако съдим по мащабите на събитието, или богатите приятели на Бареков са наистина щедри, или личните доходи на бившия изпълнителен директор на TV7 се измерват в шестцифрена сума.

Лидерът на "България без цензура" признава например, че участниците в учредителната конференция са докарани с около 200 автобуса от цялата страна. "Самият конгрес излезе някъде около стотина хиляди лева, малко над 100 хиляди лева. Около 70 хиляди лично от моята банкова сметка", разяснява Бареков в разговор с тв водещата Люба Кулезич, който впоследствие прерасна в словесен еквивалент на бой в басейн с кал. И тъй като цитираните суми по-скоро пораждат въпроси, отколкото да дават отговори, новоизбраният партиен лидер обяви, че ще даде детайлна информация за финансирането на партията във вторник, 28 януари. Изненадващо обаче насрочената пресконференция беше отменена около 30 мин. преди началото й... "поради независещи от нас обстоятелства".

Маски долу!

И ако за финансирането на "България без цензура" все още могат да се правят предимно предположения, базирани на косвени белези, то вече са ясни лицата, които поне официално ще застанат рамо до рамо с Бареков. Той пък бе избран за лидер с единодушие и без каквато и да е конкуренция. Новосформираната партия ще се ръководи от 30-членен орган, наречен национален съвет на регионите – вероятно за да се създаде усещането, че функционерите по места няма да се спускат централно от София. Освен него се създава и 5-членен контролен съвет. Лидерът на партията ще се подпомага от двама зам.-председатели, които в случая са популярният активист от февруарските протести Ангел Славчев-Че и не особено известната до момента млада икономистка Рада Коджабашева, която е рамо до рамо с Бареков още от времето, когато "България без цензура" все още беше само телевизионна продукция, излъчвана по TV7.

Съставът на националния съвет на регионите е изключително шарен и разнороден. "Лейтенантите" на Бареков, грубо казано, могат да се разделят на четири групи: партийни номади, професионални (контра)протестиращи, служители на TV7 и/или други медии, гравитиращи около Цветан Василев и спортни деятели.

Най-многобройна е групата на политическите хамелеони, т.е. на хората, които мигрират от партия в партия. В тази категория попадат поне 12 души от 30-членното ръководство на формацията, като в общи линии става дума за отцепници от ГЕРБ, "България на гражданите" и НДСВ. Привличането на този тип партийни функционери е ясен сигнал, че създателите на "България без цензура" се опиват да изкопират политическия модел на ДПС, но без етническия елемент в него. Или казано по-просто, идеята е партията на Бареков, когато влезе в парламента, да се опита да изземе ролята на балансьор и по този начин да гарантира политически чадър за различни сенчести икономически схеми по места. Тоест да привлече корупционния дрийм тим, който в момента предпочита обръчите на ДПС. От гледна точка на политическите кукловоди елиминирането на етническия момент от франчайза на Доган и вкарването на умерени дози народнящина и популизъм вероятно би трябвало да направи партията на Бареков по-приемлива за българските избиратели.

Цветът на хамелеона

В групата на политическите опортюнисти един от интересните персонажи е бившият зам.-кмет на Варна доц. Христо Бозов. От 2008 г. до 2013 г. той е в екипа на управлявалия четири мандата морската столица политически въжеиграч Кирил Йорданов, който бе свален в резултат на многохилядни протести. На извънредните местни избори Бозов се кандидатира за кмет с подкрепата на БСП и движение "България на гражданите", но бе победен от кандидата на ГЕРБ Иван Портних. По време на предизборната кампания във Варна Николай Бареков, тогава все още само служител на TV7, активно работеше в подкрепа на Бозов. Това разкриха тогава застъпници, първоначално съгласили се да работят към екипа на телевизионния водещ. Няколко месеца по-късно привличането на доц. Бозов в ръководството на "България без цензура" потвърждава тяхното твърдение.

Друг много интересен герой е сливенският бизнесмен Георги Балабанов. Той е съавтор на икономическата програма на новата политическа партия на Бареков. Преди това е областен координатор на "България на гражданите" за област Сливен, но напуска редиците на движението в края на март 2013 г. Аргументът му е, че изборните листи на движението се редят в София и че за водачи се спускат "парашутисти".

Освен политически активист Балабанов е дългогодишен служител в структурите на италианския инвеститор Едоардо Миролио. Първоначално той е счетоводител в сливенското шивашко предприятие на чуждия бизнесмен. Впоследствие е повишен и става изпълнителен директор на винарска изба "Едоардо Миролио". По-интересното в случая е, че в края на 2012 г. италианският инвеситор купува дялове в контролирания от Цветан Василев "Булгартабак холдинг". Впоследствие Миролио придобива дялове в друга компания, приближена до собственика на КТБ - "Агро финанс", която е четвъртият по големина притежател на земеделски земи в страната.

Според публикации в сливенската преса изпълнителният директор на изба "Едоардо Миролио" Георги Балабанов е осигурил около 200 души, които да участват в учредителния конгрес на "България без цензура".

Колоритно е присъствието на Калина Крумова - бивш депутат от "Атака" от 41-то Народно събрание. В "България без цензура" тя оглавява така наречената платформа "Евромайки", чиято цел е да подкрепя българските жени.

29-годишната настояща съратничка на Бареков започва своя път нагоре като водеща в телевизия СКАТ, където работи до избирането й за депутат от партията на Волен Сидеров през 2009 г. В края на 2011 г. обаче Калина Крумова обръща гръб на ултранационализма, напуска "Атака" и се присъединява към парламентарната група на ГЕРБ. Около година по-късно започва да съвместява битието си на депутат с това на тв водеща в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия. Свалена е от ефир през март 2013 г., малко след като Бойко Борисов пада от власт.

Присъединяването към "България без цензура" е третото политическо превъплъщение на Крумова след "Атака" и ГЕРБ.

Тайна, майна...

Може би заради пловдивските си корени Николай Бареков отбелязва най-много точки в политическия хедхънтинг в своя роден град. Най-ценното му завоевание под тепетата е привличането на ген. Димитър Цветков. Той е бивш зам.-кмет на града по времето на Славчо Атанасов, след което става общински съветник от ГЕРБ и зам.-председател на общинския съвет. Бившият зам.-командир на главния щаб на Военновъздушните сили е ценна придобивка за Бареков, тъй като три пъти е бил председател на предизборния щаб на Бойко Борисов в града и е наясно с механизмите за водене на кампании. Според кмета на Пловдив и лидер на ГЕРБ в региона Иван Тотев решението за напускането е било абсолютно изненадващо, защото през годините генералът "е получавал цялото внимание и толеранс", заемайки най-разнообразни ръководни постове.

Друга пловдивска придобивка на Николай Бареков е адвокатът Дяко Дяков. Той е бивш председател на младежкото СДС в Пловдив. Доскоро е бил член и на движението на Меглена Кунева. Дяков се води потомствен седесар, дядо му Александър Дяков е бил директор на Пловдивския панаир по времето на синия кмет Иван Чомаков. Твърди се, че семейството им е близко до бившия президент Петър Стоянов, който дискретно подкрепи Бареков в предаването "Лице в лице" по bTV. Други политици, отцепили се от пловдивската структура на Кунева, за да влязат в ръководството на "България без цензура", са адвокатката Савина Дамова и младият икономист Хайк Гарабедян, определен от също напусналия ДБГ Дяко Дяков като "емблематична личност за Пловдив и арменската общност в града".

Царят е мъртъв – да живее царят!

Друг политически номад, който Бареков взима под крилото си, е адвокатът от Карнобат Стефан Кенов. Той е бил член на царската партия НДСВ от 2003 г. досега, като доскоро е оглавявал младежките структури на формацията. През миналата година печели почти половината от гласовете в битка за председателския пост в НДСВ, но е сразен от Антония Първанова. Сегашната лидерка на бившата царска партия определя напускането на Кенов като "обикновено предателство" и твърди, че е водила четири разговора с него, опитвайки се да го разубеди. Бившият лидер на младежкото НДСВ вероятно ще бъде силният човек на Бареков за бургаския регион. "Движението на Бареков е центристката организация, която има бъдеще и аз искам да съм част от това бъдеще", казва самият Кенов. Любопитно е да се отбележи, че лидер на младежкото НДСВ е бил и... самия Делян Пеевски.

Бареков успява да отбележи точка и в плевенския регион. Обект на неговия политически лов се оказва Васил Василев - бивш депутат от СДС в 39-то Народно събрание, започнал да гравитира около ГЕРБ след 2006 г. От 2006 г. до 2009 г. Василев е съветник в Министерството на държавната администрация и административната реформа по законодателна политика и регионално управление. Със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев от 1 март 2010 г. е назначен за главен секретар на ведомството. След падането на Борисов от власт Василев обръща поглед към движението на Меглена Кунева.

В групата на политическите акробати може да бъде поставена и културоложката и театрална критичка проф. Мирослава Кортенска. Нейното заиграване с политиката започва още по времето на Иван Костов, когато е съветник към председателя на парламентарната медийна комисия Стоян Райчевски. По времето на ГЕРБ пък е член на изпълнителния съвет на Фонд научни изследвания, където е назначена от образователния министър Сергей Игнатов. В края на 2012 г. обаче той я уволнява по подозрение в злоупотреби във фонда. Кортенска от своя страна излиза с контраобвинения. В крайна сметка нито едната, нито другата страна успява да докаже своята теза. След падането на ГЕРБ от власт пък Кортенска започва истерично да се изявява по телевизия TV7 и във в. "Уикенд", където активно защитава Бареков, и клейми неговите опоненти.

Завръщане в бъдещето

Политическият проект на Бареков се опитва да съживи и някои отдавна забравени герои на обществената сцена. В ръководството на "България без цензура" например влиза о.р. ген.-лейт. Люцкан Люцканов, оттеглил се от светлините на прожекторите преди повече от 15 години. За последно той беше секретар на МВР в правителството на Иван Костов. По това време генералът отговаряше за "Гранична полиция" и жандармерията. Ген. Люцканов бе отстранен от поста си без много шум, като неофициално спряганата версия беше, че това е станало, защото е бил и в управителния съвет на ДЗУ "Стара Загора" е знаел за производството на пиратски дискове и е бил запознат с каналите за техния трафик.

Преди да попадне в МВР, ген. Люцканов е бил командващ на "Сухопътни войски". През 1993 г. обаче тогавашният министър на отбраната Валентин Александров решава да го уволни по подозрение, че подготвя... военен преврат. В крайна сметка министърът и тогавашният шеф на Генералния щаб ген. Любен Петров не успяват да измислят юридически аргументи, за да го изгонят. Накрая Люцканов сам депозира оставката си пред президента Желев.

Друг герой от близкото минало, който се присъединява към ръководството на "България без цензура", е икономистката проф. Величка Рангелова. Тя е бивш ръководител на отдел "Научно-приложни изследвания, анализи и прогнози" в Националния статистически институт. По социалистическо време е преподавала статистика в АОНСУ в продължение на 10 години. В по-близкото минало е била общински съветник в София от Българския бизнес блок на Жорж Ганчев (по време на първия мандат на Стефан Софиянски). След като си тръгва от НСИ през 1998 г., оглавява центъра за социално-икономически прогнози към синдиката "Промяна". Била е общински съветник, зам.- председател на стопанската комисия в Столична община, член на надзорния съвет в Агенцията за приватизация на Столична община и изпълнителен директор на Общински гаранционен фонд в продължение на 5 години. В последния постъпват част от парите на предприятията на софийската община и с тях се гарантират кредити за малки и средни фирми.

На учредителната конференция на "България без цензура" се появи и една знакова фигура от бившото СДС - ексдепутатът Димитър Абаджиев. Той също попада в групата на амбициозните политически номади - през 2004 г. се мести в ДСБ, а две години по-късно се цепи от парламентарната им група и оглавява Гражданското сдружение "Европейски демократичен път". Впоследствие започва да гравитира около РЗС на Яне Янев и ГЕРБ. По неофициалнa информация Абаджиев е изиграл важна роля при довеждането на ген. Уесли Кларк на конференцията на Бареков. Бившият командващ на силите на НАТО в Европа е един от директорите на американския тинк-танк Atlantic Council, който от 2010 г. е спонсориран от Корпоративна търговска банка (КТБ) и Бромак. Интересен детайл е, че в списъка за последната среща на организацията Абаджиев фигурира като съветник в КТБ.

Политици в клетка

Други ръководни членове на "България без цензура" са 3-4 служители на TV7, две участнички в риалити шоуто Survivor и водещата на предаването "Часът на мама" Даниела Колева. Може би най-колоритната част от политическото движение на Николай Бареков обаче са... звездите по смесени бойни изкуства (MMA). В Национален съвет на регионите например влиза 110-килограмовият боец Борислав Иглев, който можеше да бъде забелязан в авангарда на много площадни мероприятия, организирани от "България без цензура".

Далеч по-важен член на това мускулесто партийно съсловие обаче е Станислав Недков–Стъки. Той не влезе в ръководството на партията, може би защото още формално се води регионален координатор на формацията ГОРД за Велико Търново. Стъки обаче е един от моторите на ММА общността в България и човекът, през който минава топлата връзка на Бареков с представителите на този спорт. Други популярни бойци по смесени бойни изкуства, които гравитират около новата политическа партия, са известните близнаци Румен и Росен Димитрови. Те бяха сред членовете на инициативния комитет, който стартира създаването на формацията в старопрестолната столица Велико Търново. Не всички крила в българските ММА среди обаче симпатизират на Бареков. На организиран от него турнир например той беше освиркан и наричан с обидни епитети, а единият от бойците на сцената демонстративно се появи с тениска на Бойко Борисов.

Най-общо казано, това са лицата, с които Николай Бареков ще се опита да убеди българското общество, че ще води политика "от ново поколение". По всичко личи също така, че стрес-тестът за партията му ще бъдат предстоящите избори за европарламент. Бидейки изградена предимно от политически хамелеони и ресурсно ориентирани личности, "България без цензура" бързо ще трябва да демонстрира потенциал да влезе в парламента, за да може да материализира схемите на своите членове. Ако Бареков се представи неубедително на евроизборите, има голяма вероятност номадите да се разбягат и да се ориентират към други формации, които могат да им гарантират назначения и достъп до държавно финансиране.

Това е и причината кукловодите на Бареков в момента да инвестират толкова баснословни суми в своя политически проект. Правейки го обаче твърде активно и демонстративно, те може да отблъснат и отвратят точно онази таргет група на смачканите и онеправданите, в която бившият тв водещ на теория се е прицелил. Защото едва ли някой ще повярва на историята на новия политик, че неговите богати приятели също плачат за мизерстваща част от българското общество.