Писмо в бутилка доплува от Сочи

Животът

02-02-2014, 11:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Руснаци канят наше семейство на Олимпиадата

Във времето на фейсбук, интернет и всякакви социални мрежи бургаско семейство Мая и Антон Киреви стават приятели с непознато руско семейство по един романтичен и много древен начин - чрез писмо в бутилка.

Малко преди Коледа Мая, Антон и техния син Васко се разхождат край брега между Варвара и Царево когато изведнъж се натъкват на бутилка от сок, изхвърлена току -що от вълните на брега. По-точно съзира я в пясъка Васко, синът им, който е 14 годишен. "Вълнението ни беше голямо, когато видяхме в нея писмо", разказва Антон.

Той и съпругата му започват да четат и разбират, че е написано от младата влюбена двойка Дарья Шасцкая и Илья Борисов, която живее в руския град Ярославъл. През август миналата година двамата отиват на почивка в Сочи, защото градът се готви да става столица на зимните Олимпийски игри. "Дойдохме тук като едни патриоти. Пожелаваме на нашите олимпийци да завоюват повече златни медали и да поставят световни рекорди", пише в писмото си младата двойка. Пускат го в края на почивката си и оставят телефонни номера, като желаят да получат обратна връзка от човека, който го открие.

"Свързахме се през януари с тях по телефон, а сега поддържаме всеки ден скайп връзка", разказва Антон. Бургаското семейство дори влиза с откритието си в новините на местен телевизионен канал в Ярослав. Дарья работи като компютърен дизайнер, а Илья е инженер в дървообработваща фирма. Сега двама се готвят за пътешествие през лятото този път до България и да видят мястото, където се озовала тяхната романтична бутилка.

Писмото е пътувало близо половин година и за да стигне до българския бряг е изминало 1 300 км. Всъщност бутилката е избрала най-дългия път, пътувала е по крайбрежието, а не директно през морето, защото обектите се носят по течението, казва още Антон. Когато той и Мая я намират хартията била влажна, дори на места текста се губи.

Още не са се замислили дали да пуснат своя бутилка и къде би отишла тя и в чии ръце би попаднала. "Има добри хора по света, важното е да се открият", разказва Антон пред вестник "Черноморски фар".