МВнР: Не пътувайте до Сърбия, има зимен капан!

Новините

02-02-2014, 16:35

Снимка:

btvnews.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

При необходимост се обръщайте към българското посолство в Белград

Външно министерство отново настоятелно препоръчва на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през Сърбия, заради усложнената метеорологична обстановка там, се казва в прессъобщение от министреството. На българските граждани се препоръчва да се информират предварително за актуалната обстановка, както и да следват съветите и указанията на местните власти. При необходимост нашенци да се обръщат за съдействие към посолството на Република България в Белград, казват още от ведомството.
По информация на посолството на Република България в Белград, метеорологичната обстановка на територията на Сърбия продължава да бъде усложнена. Най-тежка е обстановката в Северозападна Сърбия, Административна област Войводина. По данни на метеорологичната служба вятърът на места достига скорост до 140 км/ч, което води и до навявания на преспи. Очакванията са вятърът да започне на отслабва едва в понеделник.

Силно затруднено е движението във Войводина, където на много места пътищата са непроходими, а в някои части е обявено извънредно положение. Забранено е движението на автомобили по магистралата Суботица-Нови Сад в двете посоки. Участъкът на магистралата от Нови Сад до Белград е проходим.

ГКПП Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен за движение. Тежка е пътната обстановка и към границата с Румъния.

В останалата част на Сърбия пътищата към момента са проходими при зимни условия. Отворен за движение е ГКПП Батровци на границата между Сърбия и Хърватия, като движението се осъществява по магистрала Е-70 /Белград-Загреб/.

Продължават разчистването и спасителните операции. Блокираните автомобили и лица се извозват до най-близките населени места, като им се осигуряват топли напитки, храна и помещения. Посолството в Белград е в постоянен контакт със създадения от сръбските власти кризисен щаб, както и с български граждани, които са блокирани на територията на Сърбия. Те са настанени в топли помещения и са им осигурени топли напитки и храна.

Сръбските власти призовават да не се пътува в района на Северозападна Сърбия, Войводина, а за пътуване към и от Западна Европа да се използва магистралата Е-70, Белград-Загреб, ГКПП Батровци.