Предложиха Божил Колев за "Почетен гражданин на Варна"

Спорт

03-02-2014, 11:49

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Асоциацията на ветераните спортисти и съдии, ФК Ветерани Черно море и ЗС на БФС – Варна официално предложиха легендарният футболист и треньор Божил Колев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна", научи Varnautre.bg. Стефан Филипов (Зам.председател Асоциация на ветераните спортисти и съдии), Милен Бакърджиев (Председател ФК Ветерани Черно море) и Благой Калфов (Председател на ЗС на БФС – Варна) изпратиха писмо до Общината, в което обясняват защо Колев заслужава да бъде удостоен с това звание. Предложението е внесено писмено и е входирано, и най-вероятно ще бъде гласувано на следващата сесия на ОбС Варна.

"На 12 януари 2014 г. легендарният футболист и треньор Божил Колев навърши 65 години. Той е най-успешният варненски футболист в историята. Бил е пет пъти шампион и носител на Купата на България с ЦСКА, има 373 мача и 74 гола в „А” група с екипа на Черно море и ЦСКА. Два пъти е носител на купата по спортсменство в „А” ФГ. Заслужил майстор на спорта и 18-о място в света в престижната класация на световната футболна централа ФИФА за най-резултатните защитници в националните първенства. През сезон 1974/1975 г. е определен за Футболист №1 на сезона в „А” група, поред класацията на постните журналисти от в-к „Старта”.

За националния отбор на България Колев има 60 мача и 8 гола, бил е негов капитан в 6 мача.

Божил Колев е два пъти Футболист на Варна (1969, 1970). Като треньор е водил пет пъти успешно родния си Черно море, с който стига до финала за Купата на България през 1988 г.

Божил Колев е съорганизатор и участник на много международни турнири по футбол във Варна. През 1984 г. е един от „виновниците” за провеждането на официалната контролна среща в град Варна между националните отбори на България и Германия. Тогава националният отбор на Германия беше воден от вицепрезидента на ФИФА Херман Нойберг, организатор на няколко световни първенства по футбол.

През 1998 г. Божил Колев е част от треньорския екип на националния отбор по футбол на България, класирал се на финалите на световно първенство във Франция.

Божил Колев през 2000 г. е избран за футболист №1 на Варна за ХХ век.

Уважаеми господин Портних,

Уважаеми господин Луков,

Предлагаме Божил Колев да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Варна", предвид големите му успехи във футбола и годишнината му.", се пише в писмото адресирано до Община Варна.