Местният парламент - между тоягата и моркова

Мисия Варна

03-02-2014, 14:19

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

275 лева глоба за отсъствие от сесия, 110 - за комисия

Общинските съветници гласуваха новите си заплати, но спорят как да ги получават

Да бъдат наказвани, ако не работят, или да получават бонус, ако го правят, това не можаха да се разберат днес общинските съветници от временната комисия за промяна на правилника, която трябваше да гласува новите заплати на местните избранници. Според промяна в закона за местната власт приет от НС в края на 2013, общинските съветници от цялата страна вече имат право на месечно възнаграждение равно на максимум 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет. В момента те взимат едва по 136 лева месечно - или 30% от средната работна заплата в общинската администрация.

Днес съветниците трябваше да приемат месечно възнаграждение от 1000 лева за всеки от тях. В проекторешението бяха включени и наказания, чиято цел е заздравяване на дисциплината в местния парламент, който често не заседава поради липса на кворум. Така например 250лв е глобата за отсъствие от пленарно заседание, а 100 лева - от комисия Предвидени са и наказания за закъснения.

Според напусналия "Атака" съветник Миглен Тодоров, схемата с глобите не е подходяща, а съветниците трябва да получават хонорари за свършеното, тоест определени суми за участие в сесии или за участие в комисии. Повечето от колегите му не се съгласиха, тъй като си спомнят горчивия опит от по-стари мандати, когато съветниците заработваха сериозни суми с насрочването на нови и нови заседания на комисиите.

В крайна сметка предложението за 1000 лева заплата беше гласувано с уговорката, че на самата сесия в средата на месеца очевидно ще има дебат по нея. Още повече, че днес на заседанието присъстваха едва 8 от общо 18 членове на комисията. Първото заседание със същия дневен ред преди седмица пък не се проведе поради липса на кворум. След гласуването днес без отговор остана въпросът на Varnautre.bg какво се случва със заплатата на съветник, който е пропуснал сесията в конкретния месец и не се е явил на нито едно заседание на комисия. Средно избранниците участват в по 3 комисии, което означава, че ще им бъдат удържани 550 лева за тотално отсъствие от работата на Общинския съвет. Преди това обаче съветникът - беглец все пак ще получи 450 лева от заплатата си, според предлаганите промени в правилника.

Въпросът свари неподготвени вносителите, които предпочетоха дълго да дебатират какво ще се случи, ако заради  удръжки сумата от 1000 лева не стигне - разликата ще бъде опрощавана на отсъствалия или минусът ще бъде за сметка на възнаграждението за следващия месец.