Две руски мегакомпании ще водят туристи в България

Новините

04-02-2014, 06:35

Снимка:

Мария Съботинова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Туроператорите "Корал травел" и "Пегас туристик" започват чартъри до Варна и Бургас

Поредно руско лято, този път с още повече надежди за хотелиерите - такъв се очертава активният черноморски сезон тази година. Причината - още по-голям интерес от страна на руските туроператорски фирми към България. По информация на "Капитал Daily" два от най-големите играчи на този пазар в Русия - "Корал травел" и "Пегас туристик", са взели решение да стъпят на българския пазар. Самите компании потвърдиха за намеренията си пред вестника, добавяйки, че планират полети до Бургас и Варна, почивки в по-големите морски курорти и допълнителни екскурзии на място. Така тенденцията от последните три години за засилен интерес на руските туристически агенции към страната ни се затвърждава.

През последното лято руските туристи увеличиха до 13.5% дела си в общия брой на чужденците, почиващи в България, което прави този пазар номер едно сред всички, на които туристическият бизнес тук разчита.

Конкретните планове

Според класацията на асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) "Корал травел" и "Пегас туристик" попадат в топ 3 на най-големите компании в сектора (виж долния текст).

"Корал травел" за пръв път през тази година е включила в каталозите си ски курортите Банско, Боровец и Пампорово, съобщиха от дружеството пред "Капитал Daily". Сега "като логично продължение" компанията ще работи и с големите морски курорти през идното лято. "Корал травел" планира да пусне чартърни програми до летищата Бургас и Варна и да предлага почивки в хотели от всички категории в курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, в градове като Созопол и др. "Все още точните дати за начало на програмите са в процес на обсъждания", казаха от дружеството.

"Пегас туристик" пък вече е обявила и ранни записвания за морски почивки в България. Чартърните програми на оператора са от 16 руски града, също до летищата в Бургас и Варна. Компанията планира първият полет до Черноморието ни на 19 май от руския град Самара, а офертите ще са за почивки през целия летен сезон. "Туроператорът е оценил България като перспективен пазар", коментира Наталия Древцова от маркетинг отдела на дружеството. Освен стандартните почивки в морските курорти агенцията ще предлага на клиентите си и обширна съпътстваща програма, включително екскурзии до културно-исторически обекти, църкви, манастири и дори забележителности в Румъния и Турция. Сред предлаганите курорти от "Пегас туристик" са Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Константин и Елена, Елените и хотели в Несебър, Поморие, Обзор и др.

"Корал травел" е избрал за свой представител в България "Астрал холидейз". От "Пегас туристик" засега не уточниха ще търсят ли партньорство с местна агенция.

По неофициална информация още един голям туроператор от Русия - "Анекс тур", се готви да дойде на българския пазар, но до редакционното приключване на броя от компанията не коментираха дали са взели такова решение. 

В очакване на ръста

Макар че на този етап "Пегас туристик" и "Корал травел" отказват да съобщят колко туристи планират да доведат в България, идването им в страната е повод хотелиерите да очакват нов ръст от този сегмент на пазара.

През последните години делът на руските туристи се увеличи с бързи темпове, като през лятото на 2013 г. те вече са над 13% от чужденците, избрали България за лятната си отпуска. Данните на статистиката показват, че общият им брой надминава 500 хил. (виж графиката).

Всъщност ръстът на руските гости започна още от 2008 г., а три години по-късно те вече станаха най-многобройната група, избрала Черноморието за почивка чрез организирана почивка или индивидуално посещение. За това помогнаха конкурентните цени на пазара, както и известните облекчения за издаването на визи, включително и възможността всички притежатели на шенгенски визи да влизат в страната.

Без съмнение обаче принос за ръста има и увеличеното предлагане на туристически пакети за България. Така например през последните три години страната попадна в каталозите на други два големи туроператора в Русия - "Тез тур" и "Библио Глобус".

Кои са "Корал травел" и "Пегас туристик"


"Корал травел" е най-голямата компания от групата OTI Holding, като според информация от самото дружество през 2012 г. то е обслужило 1.3 млн. от общо 1.9 млн. туристи за цялата група. Компанията предлага почивки в 26 държави. Тя има дъщерни дружества в Украйна и Беларус. През 2012 г. на българския пазар стъпи полският туроператор на OTI Holding- Wezyr Holidays, който предлага почивки основно в района на "Слънчев бряг".

"Пегас туристик" предлага почивки в 22 държави, като програмите започват от 50 руски града.

Двете компании са лидери по брой обслужени туристи в последната официална и неофициална класация на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), съобщава "РИА Новости". В официалната класация на сдружението попадат фирмите, които са предоставили информация за размера на бизнеса си. В неофициалната липсващите данни се попълват на база експертни оценки. Официалната класация сочи, че през 2011 г. най-големият туроператор в Русия е собственикът на "Корал травел"- OTI Holding, който е организирал почивките на 1.05 млн. туристи. В неофициалната обаче дружеството е на трето място, а на първо е "Пегас туристик", които според различни оценки на експерти са продали между 1.5 млн. и 2.5 туристически пакети, съобщава още "РИА Новости".