Сметопочистващите фирми "го отнасят" заради боклука

Новините

05-02-2014, 10:16

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

До декември са им наложени 90 000 лв. глоби

Заради пълните контейнери със смет при снежните дни и лошото им извозване на сметопочистващите фирми този месец ще бъдат наложени много сериозни санкции , заяви заместник-кметът по "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" Тодор Иванов, цитиран от Дарик. Глобите са предвидени в договорите за концесия на сметопочистването.

Според зам.-кмета, фирмите не са реагирали адекватно след падане на снега. Положението е било най-тежко през последния уикенд, а проблемът с боклука е актуален в целия град, особено там, където има повече сняг.

Преди последните снеговалежи фирмите, отговорни за сметоизвозването, са заявили готовност да изпълняват без проблеми задълженията си дори при влошаване на метеорологичните условия, разкри Тодор Иванов. Той е на мнение, че снегът може да бъде приет като известно оправдание, но само за малко забавяне.

Част от фирмите изпитват затруднения с техниката, разкри зам.-кметът, отговарящ за контрол на обществения ред. Най-фрапиращите случаи на неизвозена битова смет вече са отстранени, а боклуците там - извозени и почистени, добави Иванов.

Глоби сметопочистващите фирми във Варна отнасят откакто кмет е Иван Портних. Вчера той обяви, че до декември  на фирмите са наложени глоби до 90 000 лв. Градоначалникът за пореден път заяви, че е недоволен от чистотата във Варна и даде да се разбере, че санкциите ще продължат.

За сметопочистването в районите "Одесос", "Аспарухово" и "Младост" отговаря "Титан AC". За чистотата в "Приморски" се грижи "Адиан", а във "Владиславово" - "Омега интерклийнър".

За чистота в общинския бюджет за 2013 година бяха заложени 23 282 800 лева. Според проектобюджета за тази година за чистотата в община Варна са предвидени 23 500 000 лева, като заедно с планираните трансфери за община Аксаково за депото в с. Въглен и ДДС по чистотата, разходите за чистота ще възлязат на 25 800 000 лева.