Гробището пак се пука по шевовете

Животът

06-02-2014, 12:35

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Нови ниви край Тополи трябва да купува общината

Гробищата във Варна са препълнени и до края на годината дори край Тополи няма да има място за нови погребения. За това алармира управителят на общинското дружество "Обреди" Любчо Любчев пред съветниците от комисията по Собственост и стопанство днес. На Централните гробища до Автогарата пък погребения се извършват единствено в семейни гробници срещу 3 хиляди лева. Годишно в града се извърпват 3700 погребения. Близките рядко избират кремиране, макар че и за тази услуга не липсват желаещи - предимно семействата на починали в чужбина варненци, и вече се запълва 5-тата колумбарийна стена за съхраняване на урните.

Нови ниви край Тополи ще решат проблема временно, смята Любчев. Според него обаче Варна трябва да помисли за нов гробищен парк, а терени за това има само на юг от града. Той настоява общинският съвет да разгледа възможността за закупуване на 300 дка в местността "Кантара" в кв. Галата, които са част от горския фонд и са собственост на държавата. Шефът на общинската фирма прогнозира, че процедурата по закупуването на терена от Министерството на земеделието, смяната на статута и подготовката на терена за погребения ще отнеме много време и затова са нужни спешни решения. Разширяването на гробищния парк в самия квартал „Галата" пък може да стана с 4 декара от терена, дарен на общината от Министерство на отбраната.

Днес съветниците от ресорната комисия решиха да започне проучване на подходящите терени за разширяване на гробищния парк в Тополи. Те гласуваха и за учеличаване на капитала на общинската фирма "Обреди" от 10 900 лв. на 1 572 900 лв. чрез прехвърлени на общинските имоти, които ползва фирмата. Това решение е належащо, коментира Любчев, но то ще намали с няколко пъти печалбата на дружеството (503 000 лева за 2013 г.) заради увеличаване разходите за наеми, такси и амортизация. От думите му стана ясно още, че "Обреди" печели между 48 и 55 000 лева от лихви на над 1 млн. лева, вложени в различни банки.