Сигурно е: Пари за магистрала "Хемус" няма

Мисия Варна

06-02-2014, 13:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството, а не ЕС отрязали парите за "Хемус"

Това призна в отговор на питане министър Десислава Терзиева

Пари от еврофондовете, националният бюджет или евентуален заем не са предвидени за довършването на магистрала "Хемус". Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева до Костадин Костадинов - общински съветник от Варна и председател на национално движение "Възраждане".

За доизграждането на АМ "Хемус" остават 255 километра с обща стойност около 780 милиона евро без ДДС, пише в отговор министърката. Според нея ресурсът на "Оперативна програма транспорт и транспортна инфраструктура" в периода 2014 - 2020 година е силно ограничен и за "Хемус" трябва да се търсят алтернативи за финансиране. Във връзка с това, правителството активно търсело варианти за привличане на чуждестранни партньори за публично-частно партньорство. Ако парите бъдат намерени, в началото на 2015 година могат да започнат търговете за избор на изпълнител, а самото строителство - в края на 2015 година.

През март 2014 год е планирано да започне проектирането на втория етап от разклона за Плевен до Търново  с дължина около 85 километра.

"Истината е, че правителството не направи нищо за да защити проекта за магистрала "Хемус" пред европейските институции. Те просто изтърваха срока, и периода от юни до декември 2013 година да подготвят нужната документация. Заради бездействието на същата тази коалиция между БСП и ДПС при управлението им от 2005 до 2009 година, останаха неусвоени много европейски средства за транспорт и инфраструктура. Ресурс има, но те не защитиха проекта и не направиха нищо да спрат закърняването на цяла Северна България. Коридор номер 8 вече категорично свършва в Бургас.", това заяви пред Varnautre.bg Костадин Костадинов.