Бюджетът на Варна: 222 + 296 милиона

Мисия Варна

06-02-2014, 22:08

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтът на бул."Трети март" започва през март?

Окончателният варинт за приходите и разходите на Варна беше приет днес от комисията по финанси

През 2014 г. Община Варна ще похарчи на половин милиард лева. Това стана ясно при представянето на окончателния вариант на бюджета на града. Проектът беше гласуван от финансовата комисия на Общинския съвет, а в сряда - 12 февруари, трябва да бъде обсъден и приет на пленарно заседание на местния парламент. Приходите и разходите за 2014 г. общинските финансисти са разчели на 222 млн. лева. Освен това тази година ще бъдат усвоени и 296 млн. лева, спечелени по европроекти.

Основните приоритети за бюджета през тази година бяха представени от финансовия зам.-кмет Пейчо Пейчев. Той ги подреди така: 1. намаляване на данъчната тежест; 2. бърз темп на реализация на европейските проекти; 3. запазване на съществуващите социални дейности и подобряване на качеството им; 4. образование - с най-голям дял в общинската хазна: 38,5%; 5. здравеопазване - с увеличен бюджет спрямо 2013 г.; 6. капиталова програма.

“Предвидени са мерки за повишаване събираемостта на местни данъци и такси. Актуализират се всички данни за просрочия. 103% е събираемостта през 2013 г., като се очаква през настоящата година да бъде повишена,” каза зам.-кметът Пейчо Пейчев.

"През 2014-та ще се придържаме към строга финансова дисциплина с цел запазване финансовата стабилност на Община Варна", категоричен беше той.

Днес бяха изслушани председателите на останалите ресорни комисии, които представиха своите поправки по разходите на съответните функции - образование, здравеопазване, култура, архитектура, спорт и младежки дейности, европейска интеграция, туризъм.

Най-сериозната корекция, която беше приета днес, е сумата от 75 723 лв. за двумесечни заплати на медицинския персонал на тубдиспансера. Тя беше предложена от председателя на комисията Тодор Балабанов (ГЕРБ), който заяви, че лекарите и медицинските сестри на иначе държавното лечебно заведение не са получавали пари от октомври. „Длъжни сме да спасим не само единствения Тубдиспансер във Варна, но и в цяла Североизточна България. Ако не предприемем действия, рискуваме болницата да фалира“, категоричен беше той. Ден по-рано Балабанов представи пред комисията по здравеопазване и европейска програма, по която Тубдиспансерът може да кандидатства за ремонт на сградата и изграждане на ново отделение, което би могло да му осигури адекватно финансиране по здравни пътеки и оцеляване.

Очаквайте подробна информация за предвидените харочве по основните пера в бюджета.