Варненци съдят енергото с 80% успеваемост

Парите

07-02-2014, 13:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Данните са на база на статистиката, която водят юристите доброволци

Около 80% от заведените дела към електроразпределителното дружество, обслужващо Североизточна България, завършват с успех за гражданите. Това съобщи областният координатор на гражданско сдружение ДНЕС Райка Драганова в ефира на радио Фокус.

Данните са на база на статистиката, която водят юристите доброволци, работещи към сдружението. За период от десет – единадесет месеца - от март миналата година до 5 февруари тази година, през приемната на гражданското сдружение са минали 256 души с различни жалби сигнали. Голяма част от тях са срещу електроразпределителното и топлофикационното дружества, опериращи на територията на Варна.

Към електроразпределителното дружество има подадени 97 запитвания, жалби и сигнали, което е около 38% от всички, които са посетили приемната през този период. Следват жалбите, адресирани срещу топлофикационното дружество, които са 61. 5 души са се жалвали към ВиК.

За разглеждания период спечелените дела са 19, но хората, които могат да си позволят да заведат дело, не са много. Повечето подават жалби и молби за разсрочване на сметките.

За разлика от делата към електроразпределителното дружество, които в голямата си част завършват с успех за гражданите, делата към топлофикационното дружество се печелят трудно, коментира още Райка Драганова. По думите й, проблемът е, че хората, които имат в домовете си топлоподаване, но са демонтирали радиаторите си, се налага да плащат сградна инсталация, начислява им се сума за доставка и използване от топлинни тела, които вече са демонтирани.