2 млн. лева месечно се харчат за дрога във Варна

Животът

11-02-2014, 07:36

Снимка:

Агенция "Митници"/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В проучването не са включени марихуана, канабис, амфетамини и 4 вида синтетични заместители

Средно 200 000 лв. месечно плащат на дилъри 300 пълнолетни варненци, пристрастени към дрогата, показва проучване на дирекция "Превенции", направено в периода юли-ноември миналата година. По данни на неправителствени организации и психиатри обаче наркозависимите в града са около 3 000, което увеличава сумата до 2 млн. лева. Данните бяха изнесени на заседание на общинския съвет по наркотичните вещества, цитирани от в. "Труд". 

Проучването е фокусирано главно върху зависимите от хероин, който се сочи като най-животозастрашаващ наркотик. Средната възраст на употребяващите хероин в последните 11 г. се е увеличила от 20 на 30 години, т.е. няма нови попълнения, обясни д-р Борислав Станчев от дирекция "Превенции". 86% от пристрастените са мъже. Две трети имат поне средно образование, също толкова не работят и си инжектират дрогата с общи спринцовки. Затова сред хероинозависимите има епидемия от хепатит С - 75% са носители на този вирус.

В проучването обаче не са включени леки дроги - марихуана, канабис, както и амфетамините и 4 вида синтетични заместители. Те са популярни сред младите и водят до тежки психози, без дори пациентът да е пристрастен, казаха психиатри. Зачестяват и опитите на тийнейджъри сами да си забъркват дрога от различни хапчета, сподели Александър Попов, психотерапевт. Тази година общината ще разработи пилотна програма за превенция на младежите в риск.