1 500 000 евро глоба заради боклука?

Мисия Варна

11-02-2014, 09:49

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейската комисия съди България заради незаконните сметища

Опасните бунища трябваше да бъдат закрити до края на 2009 г.

Глоба от 1,5 млн. евро заплашва България. Причината е, че не е закрила старите си сметища и не е изградила нови. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, цитиран от вестник "Преса". Отделно може да плащаме от 1000 до 3000 евро за всеки ден от периода на неизпълнението. Опасните бунища трябваше да бъдат закрити до края на 2009 г. Това означава, че за изминалите четири години ще трябва да платим освен първоначалната сума още най-малко 1,4 млн. евро.

В края на януари ЕК предупреди, че е решила да заведе дело срещу страната ни за това, че на територията й действат 130 депа, които не отговарят на европейските изисквания. Искът все още не е внесен в Европейския съд в Люксембург. Вероятно това ще стане през април. Ако България не успее да обясни забавяне така, че аргументи да бъдат приети и да няма дело, санкциите ще бъдат наложени през есента на 2015 г.

В момента с пари по програма "Околна среда" се изграждат 19 нови регионални депа с общ капацитет над 16 млн. тона. Статистика показва, че за целия програмен период - от 2007 г. досега, са изградени само две регионални депа - на Ботевград и София.

Паралелно с това ще върви закриването на старите съоръжения. Разработен е проект за рекултивация, който се изпълнява от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Първоначално той предвиждаше закриването на 66 сметища. По-късно броят им бе увеличен на 97. Очаква се проектът, който има индикативна стойност от 165 млн. лв., да получи одобрение от Брюксел.