Японци ще чистят космически боклук

Животът

12-02-2014, 16:34

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Викат на помощ рибари

Япония възнамерява да се отърве от космическия боклук. Днес на височина между 800 и 1400 километра, обикалят с огромна скорост повече от 20 000 отломки (от над 500 000 за цялото околоземно пространство), с общо тегло около 5 000 тона.  

Експерти от японската Агенция за космически изследвания (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) са конструирали електродинамичен трал. Той представлява мрежа с дължина 300 метра и ширина 30 сантиментра. Фината конструкция е изпълнена от свръхтънки нишки алуминий и стомана, което я прави изключително издръжлива и в същото време еластична. Интересното е, че в разработката е участвала и фирма за производство на риболовно оборудване.

Планирано е вторично магнитно поле и електрически заряди да забавят останките, а след това отблъскващо поле излъчвано от трала да ги изпраща директно към планетата, където те просто да изгорят в атмосферата.

"Засега ние не се стремим да изчистим напълно боклука от космоса. Нашият експеримент е предназначен единствено за тестване на функционалността на технологията. Изпитанията, които ще се проведат тази година, са предназначени за тестване на технологиите по разполагането на 300-метровата мрежа, както и за наблюдение при движението на спътника на електрическите заряди и ефекта от създаваните от тях магнитни полета. Ние ще бъдем изключително радостни, ако тази технология се окаже напълно работоспособна и дори по време на първите експерименти, да ни се удаде да съберем част от боклука.", това заявил професор Масахиро Нохми - един от ръководителите на проекта.

Настоящият трал може да бъде изстрелян в космоса в периода 2015 - 2017 година.

Преди време САЩ планираха да построят космически кораб, който да "лови" излезли от употреба спътници, да извлича от тях работещите компоненти и да ги монтира на нови сателити. Проекта обаче е отложен заради финансовите параметри на подобно начинание.