Сливи за смет в детска градина във Варна

Животът

14-02-2014, 10:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В забавачницата събират разделно и рециклират отпадъци, а средствата от тях ще се използват за реновирането и изграждането на детски, спортни съоръжения и площадки

Кампанията "Сливи за смет" стартира в една от детските градини във Варна. Идеята принадлежи на младежката неправителствена организация Junior Chamber International (JCI) Bulgaria. Целта на проекта е да се събират разделно и рециклират отпадъци - основно хартия, картон и пластмаса, като набраните средства да се използват за реновирането и изграждането на детски спортни съоръжения и площадки.

Инициативата "Сливи за смет" започва през 2012г. в градовете София, Варна и Пловдив, като до момента са събрани над 2000 кг хартия, над 300 кг пластмаса и над 300 кг стъкло. В проекта участват фирми, които предоставят своите отпадъци за рециклиране.

В настоящата кампания участник е детско учебно заведение. ОДЗ 24 "Иглика", която работи активно по налагането на еко-съобразни практики и разпространението на екологичната идея сред децата, родителите и обществото. Градината е носител е на наградата "Зелен флаг" по европейската програма "Екоучилища" , а в момента работи по международния проект "Да намалим отпадъците".

Детската градина прие присърце инициативата "Сливи за смет" и започва усилена работа по кампанията и нейното разпространение сред родители, деца и учители. От друга страна, неправителствената организация JCI Bulgaria ще подпомогне при разработването и осъществяването на проекта като осъществи контакт със сметоизвозваща фирма-партньор, както и ще участва в занимания и игри с децата, с цел да се възпита отговорно отношение към природата и да се създадат лидерски качества сред подрастващите.