Хайде първо новите политици да опъват 3 месеца по баирите!

Новините

18-02-2014, 06:33

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Трудовата и образователната повинност е нереалистична

Носталгия по соца, патриотизъм в стил "затова ли проляха кръвта си нашите деди", за всеки ученик таблет - на десктопа сигурно ще е Бареков, и всяко дете ще го целува сутрин, както офицерът Петров снимката му. Лекарствата стават безплатни за децата и пенсионерите, които също ще го целуват. Борисов и той сигурно ще го целува на календар в килията, тъй като ще бъде "културно арестуван", както обещава вече номинираният за вътрешен министър.

Между идеите за безплатно лечение на зъбите на всички пенсионери и създаване на държавни магазини със стоки без надценка за бедните новият политик лансира връщане на казармата - и за мъжете, и за жените. Тя беше отменена през 2008 г., когато армията бе напълно професионална.

Каква е управленската заявка на новия политик и неговия ординарец - майор Петров? Тези, които нямат основно образование, ще служат по една година и ще излизат от казармата със средно специално образование. Висшистите ще карат между 3 и 6 месеца под пагон. "Там може до обяд да се учи, а след обяд да се работи, а тази образователна повинност да бъде превърната в трудова като при Александър Стамболийски. Моите дядовци са от партията на Стамболийски", обясни Бареков.

Въведената през 1920 г. трудова повинност не е довела до всенародни тържества дори тогава, камо ли сега. След падането на правителството на Стамболийски обхватът й е ограничен. След 9 септември по неин почин са създадени трудови и строителни войски, където до 2000 г. отбиваха военната си служба основно младежи от малцинствата.

Появи се и социологическо проучване, според което 59% от българите искат връщане на наборната служба. В проучването не става дума за въвеждане на трудова и образователна повинност, не са и изяснени мотивите на отговорилите положително за казармата, макар че можем да се досетим какви са - мнозина виждат в наборната служба "лекарство" за "днешната разхайтена младеж".

Офицерът от школата в Симеоново Росен Петров обогати идеите на лидера си - МВР, след като не може да се справи с престъпността, да прати наркобосовете в запас. "Да ги видим как ще опъват 3 месеца по баирите!", размечта се с блеснали очи майорът, който остана без кортик. Смешно е, ама тези двамата май си вярват.

Опасно и незаконно

На практика въвеждането на каквато и да е повинност ще е нарушение на конституцията и на Хартата на основните права на Европейския съюз. Според чл. 5 от хартата "никой не може да бъде заставян да извършва принудителен или задължителен труд". Основният закон пък допуска ограничаване на основните права на гражданите, каквото в случая се явява въвеждането на трудова и образователна повинност, единствено в случай на война или друго извънредно положение. Също така конституцията посочва, че "всички граждани са равни пред закона". Подобен текст има и европейската харта. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на раса, народност, етническа и политическа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, лично и обществено положение или имуществено състояние. Този текст се отнася и за предложението за данък "Робин Худ" само за богатите и за идеята за едногодишна образователна повинност за неграмотните.

Дори да приемем, че не става дума за казарма под формата на образователна и трудова повинност, а само за връщане на наборната, тук идеята отново е трудна за реализация. В различни дебати бивши и действащи военни говорят основно за преминаване към смесен тип армия - професионална и наборна, по подобие на Германия. Ако все пак се стигне до мнозинство, което прокара такава идея в парламента, възниква въпросът как ще се решава кой точно младеж да влезе в казармата и няма ли да се повтори печалният опит от близкото минало. До отмяната на наборната войска се стигна, след като постепенно се насъбраха около 100 хил. младежи, които се криеха и пускаха връзки, за да не служат.