Интерпол разследва Панагюрското златно съкровище

Искането са отправили адвокатите на наследниците му

Интерпол да разследва автентичността на Панагюрското златно съкровище, заради съмнение за фалшифициране. Такова искане са подали адвокатите на наследниците, които претендират за собствеността си, пише  "Стандарт". Според единия от тях - Павел Цветанков, откакто е открита през 1949 година, златната композиция е изгубила 1307 грама от теглото си.

Отделни елементи дори са си променили размерите, казва той и дава за пример, че единият от ритоните е станал с 11 грама по-тежък, а каните - по-високи от 3 до 5 сантиметра. Данните за това Цветанков извадил от регистрите на Държавния музеен фонд, Пловдивския музей и НИМ.

В края на януари тази година 7-членен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата за собственост на Панагюрското съкровище от наследници на неговите откриватели - братя Дейкови. Така окончателно казусът приключи - собственик е държавата.

От НИМ отказали коментар с мотива, че претенциите на наследниците са несъстоятелни. От Археологическия музей в Пловдив пък твърдят, че е редно държавата веднъж завинаги да пресече подобни спекулации.