Сумиста "снасял" на Цветанов за АБВ на Първанов

Адвокатът на ищците не призна обвиненията, че бившият вътрешен министър манипулирал делото

Днес сутринта Варненският апелативен съд продължи заседанието си по делото "Килърите" с пледоарията на адвоката на ищците. Адвокат Блажев оспори всички тези на обвиняемите в последните дни. Защитникът не призна тезата, че процесът е политически манипулиран от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той заяви, че вкарването на политически нотки в делото е голословна и измислена защитна теза, с цел единствено да бъдат постигнати благоприятни резултати за подсъдимите.

"Това си е чист криминален процес, свързан с дейността на организирана престъпна група, извършила тежки криминални деяния", заяви Блажев. Адвокатът е категоричен, че твърденията на Петър Стоянов, че бил притискан от Цветанов да дава информация за движението АБВ на президента Георги Първанов била чисто защитна теза, породена от нежеланието на Стоянов да отговаря на въпроси в хода на делото.

Адвокат Блажев коментира и жалбите на всички адвокати на подсъдимите, че били държани с белезници в съдебната зала пред окръжния съд в Шумен. Съдът е длъжен да прецени риска за обществената опасност на подсъдимите и евентуалната възможност да бъде нарушен реда в съдебната зала, коментира адвокат Блажев. Според него това не е признак за предубеденост на съда.

Защитата намира, че няма противоречиви интереси между двама подсъдими, които за около 2 месеца били с един и същ адвокат. Блажев припомни, че всички подсъдими са декларирали пред съда, че са невинни и нямат нищо общо с престъпната дейност, за която ги съдят, което според него изключва твърдението, че имат противоречиви интереси.

По отношение на твърденията на подсъдимите за необоснованост на присъдата във връзка с убийството на търновския адвокат Петър Лупов, адвокат Блажев припомня, че свидетелите със солидни криминални биографии и регистрации са част от криминалния контингент, с който е общувала престъпната група на "килърите".