"Красив ум" или кои са най-достойните варненци

11-годишните Яна и Рени Николаеви, които поискаха постоянна гвардейска стража пред паметника на Левски, са поводът за инициативата "Красив ум"

Нова инициатива, в която признание ще получават заслужили граждани на Варна, започна от днес общината. Чрез новия портал на варненската администрация Live.varna.bg рубриката "Красив ум" ще представя талантливи хора с провокативно и нестандартно мислене. Самите предложения ще идват не от комисии и комитети, а от съгражданите.

Имената на близначките Яна и Рени Николаеви са първите на своеобразната "стена на славата". Именно 11-годишните петокласнички успяха да респектират варненци с акцията си в навечерието на паметния 19 февруари с идеята си за постоянна гвардейска стража пред паметника на Левски в София, за която Varnautre.bg писа.

Двете момиченца били потресени от новината, че Министерство на отбраната няма възможност да осигури гвардейска охрана и вечен огън пред паметника на Васил Левски. Това им дало повод за идеята да стартират акция по набиране на средствата, необходими за почетната стража. "Нека докажем, че сме достойни последователи на Дякона", мотивираха се децата.

Момичетата учат в ОУ "Св. Патриарх Евтимий". Рени е председател на Ученическия съвет, а Яна - на Детския парламент в училището. Близначките участваха в днешното поклонение пред паметника на Апостола в Морската градина и се запознаха лично с кмета Иван Портних. Той ги поздрави за прекрасната инициатива и изрази уважение към загрижеността на децата от ОУ "Св. Партриарх Евтимий" за съдбата на паметника в столицата. Рени и Яна пък попитаха кмета защо на профила си във Фейсбук е поставил портрета на Левски. "Сигурно сте видели, че там е публикувана една негова мисъл - "Не думи, а дела трябват". Това е важното, нека делата говорят за хората", отговори Иван Портних.

Интервюто с двете достойни варненки, публикувано в портала Live.varna.bg

- Яна и Рени, как ви хрумна да събирате средства за гвардейска охрана на паметника на Левски в София ?
- Решихме да предприемем тази инициатива, защото бяхме потресени от новината, че Министерство на отбраната няма възможност да осигури гвардейска охрана и вечен огън пред паметника на Васил Левски. А това е много лошо – той е направил толкова много за нас, а ние не правим нищо за него.

- Какво още е нужно?
- Трябва да вярваме и да сме честни в това, което вършим.

- Вие как прилагате това в ежедневието си?
- Ние сме честни с всички и не казваме нищо зад гърба на хората. Точно така трябва да постъпва всеки българин.

- Вашите родители подкрепят ли инициативата ви, с какво се занимават?
- Да, мама е регионален мениджър на верига магазини, а татко работи в ТЕЦ-а.
Когато бяхме малки много ни говореха за Левски, четяха ни приказки за него.