Фейсбук се изръси 16 милиарда долара за приложение

Парите

20-02-2014, 19:28

Снимка:

techmaza.org

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Украински емигрант сбъдна американската си мечта

Основателят на Фейсбук направи оферта, която едва ли ще бъде отказана. Фейсбук купува чат-приложението WhatsApp за 16 милиарда долара. Това може да не е кой знае каква новина в сферата на технологиите, въпреки че сумата си е внушителна. По-интересна е историята на създателя на приложението. Ян Коум е украински емигрант, тръгнал от нулата и сбъднал своята собствена американска мечта.

Историята на живота му накратко описва "Дневник". Още 16-годишен малкият Ян заминава с майка си за САЩ. Въпреки че се нанасят в Силициевата долина, Калифорния, Коум дълго време изпитва затруднения и елементарни лишения. Двамата с майка му разчитат на купони за храна. Получават маломерен двустаен апартамент като помощ от държавата, където дори нямат топла вода.

Липсата на средства на семейство Коум е показателна. Майката на Ян носи в куфарите си химикалки и 20 тетрадки, за да не се налага да купува учебни пособия в САЩ. Тя става бавачка, а Ян започва работа като чистач в магазин. Няколко години по-късно майка му се разболява от рак, а Ян има проблеми с вписването си в американското общество и училища, които не му харесват.

Въпреки това до 18-годишна възраст се научава на много неща, като негова страст са компютрите. Самоук е в компютърните мрежи и дори става част от хакерска група. Започва да учи математика и компютърни науки в щатския университет на Сан Хосе, започва работа като тестър по сигурността на Ernst & Young. През 1997 г. пък постъпва на работа в Yahoo като инспектор на рекламната платформа на компанията. Откроява се с известна студенина, която обаче го прави много методичен и последователен в работата му. За него любезните приказки и опитването за самопредставяне в по-добра светлина е губене на време и предпочита директността.

В стила на повечето големи фигури от Силициевата долина, Ян Коум също не завършва образованието си. Две седмици след като постъпва на работа в Yahoo, е на лекции и получава обаждане по телефона. От другата страна е Дейвид Фило, съосновател на компанията, който се нуждае от помощта му и остава изненадан, че Коум е на лекции. "Така или иначе мразех училището", казва Коум, отива обратно на работа и повече не се връща в университета.

През 2000 г. ракът побеждава майка му, а баща му е починал през 1997 г. Така Коум остава напълно сам. Получава приятелската помощ на своя колега в Yahoo Браян Актън, за която той е благодарен и до днес. През септември 2007 г. Актън и Коум напускат Yahoo и си взимат една година почивка от всичко. Заминават в Южна Америка на пътешествие, а след това подават документи за работа във Facebook, но получават отказ.

През 2009 година, горд собственик на IPhone, Коум осъзнава потенциала на смартфона и най-вече на мобилните приложения. Така се ражда идеята за WhatsApp. Заедно с помощта на програмиста Игор Соломеников започват работа по приложението.

Първите версии имат доста проблеми. Те постоянно забиват, не изпълняват функции. Освен това популярността му е доста малка. На 24 февруари 2009 г. Коум основава и фирмата WhatsApp Inc., но няколко месеца по-късно започва да се колебае и иска да се откаже. Неговият приятел Браян го мотивира да се потруди още няколко месеца. Постепенно Ян Коум вижда, че хората използват приложението най-вече за чат съобщения и решава да отговори на тяхното желание, като го доразвие в тази посока.

Резултатът е, че за по-малко от пет години приложението се превръща в хит. Започва набирането на капитал, което се оказва все по-лесно благодарение на бързия растеж на WhatsApp. През февруари 2013 г. компанията вече е оценена на 1.5 млрд. долара. И въпреки това Коум запазва своята скромност, с която казва, че е закърмен от детството си в Украйна. Той не обича вниманието да е насочено към него и продължава да живее сравнително тихо. Вече кара Porsche, но продължава да ходи на тренировки по бокс в малък фитнес.

 

Остава висящ въпроса, къде щеше да е сега Ян, ако си беше останал в родината...