Американците искали да взривят Луната

Животът

22-02-2014, 12:50

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От секретен доклад става ясно, че американските военни са имали планове да взривят Луната с атомна бомба

САЩ са искали да взривят Луната. В разгара на Студената война идеята на американците била веднъж завинаги да покажат на Съветския съюз коя е държавата номер 1 в Космоса.

От секретен доклад на име "Учения за полети до Луната" става ясно, че американските военни са имали планове да взривят Луната с атомна бомба през 50-те години, пише вестник The Sun. Според сензационния сценарий с кодово име "Проект А119" атомна бомба е щяла да бъде прикачена към ракета, изстреляна на Луната и взривена.

Светлината от експлозията е трябвало да бъде забелязана от Земята, а така да се повиши бойният дух на американците и да се демонстрира космическо надмощие над руснаците. В крайна сметка няколко години по-късно СССР праща първия човек в космоса (Юрий Гагарин излита през 1961 г.), а през 1969 г. САЩ качват хора чак на Луната.

План А119 бил архивиран заради неясноти около сигурността, включително и най-големите притеснения – как евентуален такъв взрив би се отразил на процесите на Земята, регулирани от лунния цикъл, като приливите и отливите.