Лицензи и за детските центрове

Животът

24-02-2014, 15:41

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От агенцията предлагат още да се въведе лимит за броя деца, за които може да се грижи един аниматор

Въвеждане на лицензионен режим и регистрация на всички детски центрове в страната предлага Държавната агенция за закрила на детето. В момента няма институция, която да контролира безопасността и условията в тези обекти. Не са въведени и стандартизирани изисквания към служителите там.
"Наредбата, по която се инспектират нашите центрове е Наредба №1 за безопасност на детските площадки от 2009 г., но "лиценз" не е точната дума – това е просто една инспекция, която казва дали отговаря на европейските стандарти за безопасност, или не", коментира за bTV собственик на верига детски центрове.
Този тип обекти са извън обсега на Държавната агенция за закрила на детето и реално няма как да се следи за безопасността на децата. Професията "аниматор за работа с деца" пък не е част от националната квалификация на длъжностите и професиите. От агенцията предлагат законови промени, които да им дадат право да контролират центровете и да се разпишат квалификационни изисквания за хората, които работят в тях. "За да сме спокойни, че тези лица, които работят с деца, са запознати с особеностите на детската психика, запознати са с това по какъв начин следва да се реагира, когато се случи инцидент с дадено дете, кои органи следва да се информират", обяснява Камелия Николова от ДАЗД пред bTV.

Големите развлекателни центрове са любимо място и за детски рождени дни.
Тази придобивка на цивилизацията обаче не е съвсем безопасна. Доказа го тежкият инцидент в "Гранд мол Варна" на 20 август миналата година. Тогава малкият Стефан Маринов успя да се измъкне от комплекса "Кидс планет" и повлечен от лентата на ескалатор наблизо падна от 10 м височина. Хлапето получи тежки контузии, претърпя серия операции, беше в кома цяла седмица, но за щастие оцеля.

От агенцията предлагат още да се въведе лимит за броя деца, за които може да се грижи един аниматор, както и за това колко общо деца могат да ползват заедно съоръженията.