Мистериозно лице купува "Булгартабак"

Новините

25-02-2014, 06:18

Снимка:

Георги Кожухаров

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Досегaшните контролиращи холдинга Цветан Василев и Делян Пеевски са най-често сочени като стоящи зад сделката

Едно от ключовите за държавата дружества - "Булгартабак", две години след приватизацията му отива в ръцете на неизвестно физическо лице. То ще придобие "Булгартабак" от руската инвестиционна компания VTB Capital, става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията, до която преди около две седмици бе подадено искане за одобряване на придобиването на цигарената компания от регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment. 

Тъй като не става въпрос за сделка между предприятия, КЗК няма да я разгледа. В резултат неизвестното физическо лице, без дейност, а оттам и с неясен произход на средствата, ще придобие контрол в структуроопределящо за българската икономика и бюджет предприятие.

Според източници на "Капитал" от цигарения бранш с тази сделка тандемът банкерът Цветан Василев - депутатът и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски просто си взимат холдинга директно. Досега се смяташе, че макар VTB Capital да е собственикът, решенията в "Булгартабак" се взимат от този дует. Други два източника на "Капитал" обаче не изключват да става въпрос за навлизането на нов играч, като според единия от тях става въпрос за дистрибутор от Близкия изток, който досега е помагал за развитието на износа на холдинга за тази част на света. Вторият вариант обаче изглежда по-малко възможен, тъй като ако имаше реална препродажба, в нея трябваше да са ангажирани консултанти, адвокати и финансисти, които да проучат купуваното дружество. А и купувачът едва ли би имал причина да крие името си.

Защо КЗК няма да се произнесе


Причината регулаторът да не трябва да дава своето съгласие за сделката е, че придобиващата страна е физическо лице. По закон това означава, че в случая не става въпрос за концентрация на предприятия, които задължително минават през КЗК. Реално това е вратичка в закона, от която са се възползвали и други бизнес групи при покупко-продажба на компании, например в сделки за "Хигия" и "Металснаб".

В свое съобщение КЗК посочва, че след като е разгледала искането за концентрация, е стигнала до извода, че купувачът се контролира от физическо лице. Неговото име е заличено от публичния документ на комисията, което е честа практика. Явно купувачът го е посочил като чувствителна търговска информация. По тази причина регулаторът е счел, че сделката не подлежи на одобрение от негова страна. Според декларация от това лице то не осъществява пряко или непряко стопанска дейност.

Без тази санкция неизвестното физическо лице бързо и лесно ще придобие контрол над най-голямата бивша държавна цигарена компания в страната. "Булгартабак" има фабрики в Благоевград и София, разработва най-голямата верига за продажби на цигари и вестници Lafka, има годишен оборот от близо 500 млн. лв. и внася в бюджета около 700 млн. лв. ДДС и акциз.

Кой е купувачът

Преди близо две седмици Livero Establishment представи пред КЗК искане да придобие контрол над компанията, чрез която "Булгартабак" бе приватизирана. Става въпрос за регистрираното в Австрия BT Invest, собственост на руската инвестиционна компания VTB Capital. През 2011 г. то купи малко под 80% от "Булгартабак" от държавата за 100.1. млн. евро. Междувременно прибра поне 53 млн. лв. под формата на дивидент от печалбата на холдинга за 2012 г. В момента пазарната капитализация на холдинга е 370 млн. евро.

За VTB Capital това е сравнително бързо осребряване на вложението им в "Булгартабак". Въпросът е на каква цена и на кого продават.

При разглеждането на искането за концентрация КЗК посочва, че собственик на Livero e регистрираното в свободна зона на Дубай дружество TGI Middle East FZE. TGI пък се контролира от Prest trade Ltd., за което няма информация къде е регистрирано, а реалният носител на правата в последното дружество е физическо лице. Най-вероятно става въпрос за номинален собственик, макар някои български бизнесмени, ползващи услугите на арабските свободни зони, да регистрират компаниите си на собственото си име. В случая изникването на физическото лице е с явната цел да се използва вратичката в закона и да се приключи бързо сделката без намесата на регулаторите.

Предварителна договорка

По информация на "Капитал" прехвърлянето на "Булгартабак" е въпрос на дни. Споразумението с VTB е имало определен срок от около две години и сравнително ясна цена. По тази причина за смяна в собствеността на холдинга се заговори още през есента на миналата година и сега се реализира нещо договорено в миналото.

По информация от няколко независими източника страна по това споразумение са местни лица, които и досега бяха сочени като контролиращи "Булгартабак" - а именно банкерът Цветан Василев, основен акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

За техни партньори в сделката се споменаваха и местните лица Петър Манджуков и Едуардо Миролио, които през последната година-две бяха активни участници в други сделки около КТБ. Миролио е и миноритарен инвеститор в "Булгартабак" в малко над 10% от капитала и пред "Капитал" отрече да участва в бъдещата сделка. "Очаквам да видя какво ще се случи в "Булгартабак". Нямам никаква роля в  холдинга. Направил съм чисто финансова, не стратегическа инвестиция. Ако имам добра възможност, ще продам дела си", каза той.

Манджуков не бе открит за коментар до редакционното приключване на броя. Без резултат бе и опитът за получаване на коментар от страна на Цветан Василев. От VTB Capital още преди две седмици заявиха, че не коментират свои текущи сделки.

Придобиването на холдинга от страна на отдавна спрягания тандем изглежда логично на фона на факта, че КТБ е основен кредитор на "Булгартабак" от приватизацията му до сега и помага за разрастването на търговската му дейност в страната чрез "Булгартабак трейдинг" (сега "Табак маркет"), за което и акциите на последното са били заложени в КТБ. През "Табак маркет" през последните две години "Булгартабак" навлезе масирано на пазара на дистрибуция на едро и на дребно на цигари и вестници, включително чрез веригата Lafka.

В същото време обаче два независими източника на "Капитал" коментираха, че не е изключено Василев и Пеевски също да осребряват влиянието си в "Булгартабак". За купувач се сочи дистрибутор на цигари от Близкия изток, помагал на холдинга да развие износа си там последните години. През 2012 г. например износът представлява над 80% от продажбите на холдинга.

Първи реакции на политиците


През годините "Булгартабак" винаги е бил поле за нескончаеми политически битки, особено що се отнася до ДПС, чийто електорат се прехранва главно с отглеждането на тютюн. В приватизационния договор на "Булгартабак" дори има изискване за обемите, които частният собственик трябва да изкупува от българския пазар.

Странно, но потърсен за коментар по придобиването на холдинга без санкция на КЗК, председателят на бюджетна комисия в парламента и член на ръководството на ДПС Йордан Цонев заяви лаконично: "Не съм чел решението на КЗК и не мога да коментирам." Той заедно с Делян Пеевски бяха едни от вносителите на закона за офшорките, който следваше да защитава българската икономика от подобен тип собственост. В него обаче не са включени офшорните дестинации Лихтенщайн и Дубай, през които минава собствеността на бъдещия нов собственик на "Булгартабак", а само най-екзотичните островни офшорки.

Депутатът от "Коалиция за България" и член на икономическата комисия в парламента Жельо Бойчев пък заяви, че от "Капитал" научва, че КЗК няма да се произнася по препродажбата на "Булгартабак". Той обаче допълни: "Сделката е прекалено голяма, за да не стане според законовите процедури. Едва ли продавачът и купувачът си мислят, че може да стане незабелязано. Най-малкото стои въпросът за произхода на
средствата."

До редакционното приключване на броя нямаше коментар от страна на политическа партия ГЕРБ.