Младежката банда серийни обирджии остава зад решетките

Групата е набавяла средства за прикритие, разпределяни са били ролите на всеки един от участниците

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на трима от младежите, задържани и разследвани за въоръжени грабежи, извършени във Варна. 21-годишният Георги Димитров, Стоян Туримацов - на същата възраст и 19-годишният Боян Добрев са в ареста от 14 февруари тази година, с определение на Варненския окръжен съд. Всеки един от тях е привлечен като обвиняем за тежки умишлени престъпления, извършени в престъпно сдружаване. 

Маскираните младежи извършиха два въоръжени грабежа на хранителни магазини в центъра на Варна, като задигнали общо 380 лв. Според първоначалното разследване групата е действала от ноември 2013-та до февруари 2014-та, припомниха от пресслужбата на съда. 

По това време бяха извършени поне 10 идентични обира на търговски обекти във Варненско. Възможно е част от разследваните младежи да получат обвинения и за други нападения. При обиски от домовете им органите на реда иззели оръжия и маски, намерени са и други доказателства за престъпната им дейност.

За да потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда днес въззивният съд се съобрази със събраните в хода на разследването доказателства и гласни свидетелства. Преценката им обосновава предположението, че Георги, Боян и Стоян са съпричастни към въоръжените грабежи. Въпреки, че Георги е направил пълни самопризнания и е съдействал на разследващите и този съд намира, че законосъобразната мярка за принуда спрямо него трябва да е "задържане под стража". Георги е участвал и в двата грабежа. Прекъсналият образованието си студент от Варна бил затруднен финансово и това го мотивирало да се включи в престъпната дейност. Днес той изрази съжаление за стореното.

Боян отрича категорично да е участвал в престъпното сдружаване. Той обаче е бил уличен от други участници в грабежите. За съпричастието на Стоян към престъпленията има свидетелски показания и разпознавания. В своите мотиви съдът посочи не само тежестта на престъпната дейност, но и наказанието, което законът предвижда за нея – от 5 до 15 години "лишаване от свобода". Грабежите са били предварително организирани, обмислени и старателна подготвяни. Групата е набавяла средства за прикритие, разпределяни са били ролите на всеки един от участниците. И този съд намира, че ако бъдат с по-леки мерки за принуда Георги, Боян и Стоян може да се укрият от наказателно преследване или да извършат други престъпления.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които се потвърждава ареста на Георги Димитров, Боян Добрев и Стоян Туримацов, разследвани за въоръжени грабежи, извършени във Варна не подлежат на обжалване.