Ученици правят макети на православни храмове

Мисия Варна

26-02-2014, 10:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ежегодният конкурс се организира от ОДК-Варна

Лауреатите от Третия национален ученически конкурс "Българските архитектурни паметници в макети", който е посветен на Националния празник на България ще бъдат наградени на 3 март, съобщиха организаторите от Общински детски комплекс. Конкурсът се организира ежегодно под патронажа на кмета на  Варна Иван Портних и е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието.

Целта е  да се засили интересът на учениците към историята на България и към архитектурните паметници, създадени преди и след Освобождението. Конкурсът дава възможност да се направи преглед на уменията и сръчността на децата, получени и усвоени в училище и в извънучилищните форми на дейност. Тази година темата е "Български православен храм".

Жури с Председател инж. Севдана Таушанова – строителен инженер, разгледа и оцени 43 творби на  участници от 24 населени местa в страната.

От  четирите възрастови групи първа награди получава:  третокалсникът Александър Бисеров Димитров от ОУ "П.Р. Славейков" във Варна; четвъртокласникът Мариано Илиев Калинков от ОУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велики Преслав; Теослава Пламенова Петкова - 6 клас в СОУ "Св.св. Кирил и Методий" в Белослав и Василена Николаева Бачева - 11 клас в ЧПГЧО "Челопеч" в град Златица.

Специална награда на Кмета на Варна ще бъде връчена на осмокласникът Цветомир Димитров Йорданов от ОУ "Г.С.Раковски", село Болярци, Пловдивско. Специална награда на Националния дворец на децата ще получи Ангел Димитров Иванов-осмокласни в същото школо. 

Макетите, които участват в конкурса са на реални архитектурни обекти. Изпълнени са от  различни материали – хартия, природни материали, използвани са дори строителни елементи, зърнени храни, живи цветя. В творбите освен сръчност са вложени старание, творчество, много любов и фантазия.

Макетите на православни храмове ще бъдат подредени в изложба навръх Трети март. Откриването е в 17:00 часа във фоайето на ФКЦ. Там ще се проведе и награждаването на лауреатите.