Започва пълна данъчна ревизия на Пеевски, Бареков и Цветан Василев

Новините

27-02-2014, 08:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проверката ще засегне и всички свързани с тях хора и фирми

Прокуратурата е наредила на Националната агенция по приходите (НАП) да направи пълна данъчна ревизия на депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, лидера на "България без цензура" и бивш журналист Николай Бареков и председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Това съобщиха от държавното обвинение вчера. Ревизиите са част от проверката срещу тримата, която спецотделът на Върховната касационна прокуратура започва по сигнала на 13 активисти от "Протестна мрежа" за данъчни престъпления и неясно финансиране.

Предстои данъчна проверка и на всички, свързани с Пеевски, Бареков и Василев, хора и фирми. Освен ревизията по време на проверката ще бъдат изискани данни от Сметната палата, данъчните, МВР, ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, БНБ и други органи, допълват от прокуратурата.

Очаква се по проверката да даде обяснения и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Ще бъдат снети обяснения от проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за "медиен чадър" над престъпна дейност. "Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки", каза Пеевски по адрес на Цветанов в едно от интервютата си пред сайта "Пик".

Апелативната прокуратура в София пък трябва да провери постановленията на прокурори от градската прокуратура, с които е отказвано да се образуват дела срещу тримата проверявани или пък производствата са прекратявани. Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в ДАНС.

В сигнала на "Протестна мрежа" има данни за имотното състояние на Пеевски, ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни зони, съмнения за спрени разследвания, търговия с влияние, неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и подозрения за пробив в националната сигурност. Иска се изясняване на финансирането на медиите на Ирена Кръстева. Твърди се, че КТБ дава кредити на свързани лица в размер, надхвърлящ законовите ограничения. Иска се и проверка на произхода на средствата на "България без цензура".

 

ПЪРВА СЕРИЯ

През 2007 г. Пеевски беше разследван от прокуратурата покрай скандала "Ангел Александров - Румен Овчаров". Обвинителите проверяваха дали Пеевски е използвал служебното си положение като зам.-министър на политиката при бедствия за набавяне на противозаконна облага. Според тогавашния шеф на "Булгартабак"Христо Лачев в периода януари-март 2006 г. Пеевски е искал на "близки до него фирми да бъде осигурена работа с "Булгартабак". От прокуратурата обясниха, че делото е прекратено, след като и единственият независим свидетел, посочен от Лачев, е отказал да потвърди за натиск от Пеевски. Пак по това време прокуратурата провери и произхода на средствата, с които е финансирана медийната империя около Пеевски и майка му, но не откри нищо нередно.