Ще преразглеждат договори между банки и потребители

Парите

27-02-2014, 10:07

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Сред проблемите, които посочиха представителите на потребителски организации, бяха нуждата от въвеждане на финансов омбудсман и закон за гражданския фалит

Очаква се да има преразглеждания на стари договори за кредит в резултат на промените в Закона за потребителския кредити. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев на заседание на икономическата комисия към парламента, пише "Стандарт". В сряда депутатите приеха на първо четене промените в закона, предложени от група депутати. Според Гечев промени като отпадане на наказателната лихва при рефинансиране на жилищен кредит и прозрачното определяне на лихвите ще окажат натиск, който ще доведе до преразглеждане на вече сключени договори между банки и потребители. Самите промени в закона обаче ще важат само за нови банкови кредити. Сред проблемите, които посочиха представителите на потребителски организации, бяха нуждата от въвеждане на финансов омбудсман и закон за гражданския фалит.
На заседанието бяха представени и становищата на Министерството на финансите, БНБ и Асоциацията на банките в България. Като цяло те бяха отрицателни относно предвидените промени в закона. От МФ препоръчаха да се изчака с промените, тъй като така или иначе страната ни ще трябва да въведе изискванията на новата Директива за жилищните кредити на ЕС. Румен Гечев, който е един от вносителите на проекта, обаче твърдо заяви, че няма да отлага приемането на промените, предвиждащи прозрачно определяне на лихвите и отпадането на таксите за одобрение, усвоявана и управление на банковите кредити.