Пътуваме повече в чужбина, най-вече за почивка

368 000 чужденци са посетили страната ни през първия месец на годината

Ръст на воаяжите зад граница за януари отчетоха от Националния статистически институт. Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2014 г. са 272.5 хиляди, или с 2,3% над регистрираните през януари 2013 година

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Франция - с 57,5%, Австрия - с 44,1%, Белгия - с 21,8% и по-малко към Русия - с 14,3%, Италия - с 9,1%, Турция - с 8,6%.

Същевременно намаляват пътуванията главно до съседни държави - за Сърбия спадът е с 8,5%, за Гърция с - 8,1%, Македония с 6,2% и Румъния с 4,6%. Драстично намаляват пътуванията и до Чехия - с 18,6% и Испания с 10,6 на сто. 

Малко повече от половината от всички пътувания зад граница са с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Всеки четвърти е излизал в чужбина с цел почивка или екскурзия, а всеки пети - по работа.

Белгия и Германия са главно работни дестинации, докато Чехия и Франция са предпочитани от туристите и са посетени с тази цел от всеки трети пресякъл границите им наш сънародник.

368 000 чужденци пък са посетили страната ни през първия месец на годината. Близо половината от тях са граждани на ЕС, като най-голямо увеличение бележат гражданите на Румъния, Полша, Австрия, Франция и Германия.

Ръст бележат и посещенията на граждани от групата "Други европейски страни", като най-голямо е увеличението на потока от Русия и Украйна.

За разлика от българите, чужденците идва тук главно за почивка - един от всеки двама, а гостуванията и транзитните преминавания са 35% от всички посетили страната ни. Един от всеки шест пък е бил тук по работа.

От съседните държави най-голям е туристическият поток - близо 90% от пребивавалите тук македонци са били на почивка, а за Сърбия и Русия тези проценти са съответно 71% и 73%.

Най-много по работа са идвали граждани на Испания и Австрия, а най-много транзитно преминаващи са от съседката ни - Турция.